BRUDD, ELLER EI: Under testingen har AI vist seg god på å avdekke ikke-brudd. Nå tar Bærum sykehus i bruk den kunstige intelligensen ved bildediagnostikk. (Foto: Bjoertvedt - Own work, CC BY-SA 3.0)

Bærum sykehus først i Norge med å ta i bruk kunstig intelligens til behandling

Tirsdag vil kunstig intelligens bidra fast ved bildediagnostikk, legevakt og akuttmottak på Bærum sykehus.

Publisert Sist oppdatert

Bærum sykehus ble i forrige uke ferdig med en rapport med erfaringer fra testing av kunstig intelligens (AI) i pasientbehandling. Etter en valideringsfase, der det ble grundig dobbeltsjekket at alt fungerer som det skal, ble alt godkjent.

– Tirsdag ruller vi ut AI for bruk i bildeavdelingen, der den skal analysere mulige mindre frakturer, sier avdelingsleder Hege Frostad Dahle i kommunikasjonsavdelingen ved sykehuset til NTB.

– Per nå er det ingen andre helseforetak i Norge som bruker kunstig intelligens (AI) i pasientbehandling på den måten vi gjør. Fire andre sykehus i Vestre Viken vil følge etter. Så skal erfaringene brukes til å implementere dette i hele Helse-Sør Øst, sier Dahle.

Veldig god og tidsbesparende

Pasienter med mistanke om brudd sendes til sykehuset for røntgen. Så skal det tolkes og vurderes, og det skal konkluderes om det er brudd eller ikke brudd.

– Folk har ventet i mange timer på at en lege skal ha tid til å se på bildene. Nå skal bildene behandles og tolkes av AI, og i løpet av 1–2 minutter vil svaret foreligge. Hvis AI konkluderer med «Ikke brudd», kan radiografen sende pasienten direkte hjem, sier Dahle.

Under testingen har AI vist seg ekstremt god til nettopp å avdekke ikke-brudd, noe som er svært viktig. Rundt 70 prosent av pasientene som kommer inn med mistanke om brudd, har ikke brudd.

Tar ikke over for legene

– Denne nye teknologien vil endre pasientforløpet og behandlingen for 14.000 pasienter årlig på Bærum sykehus. En stor andel pasienter vil kunne reise direkte hjem etter at bildet er tatt, sier Dahle.

Hun forsikrer om at ikke alt overlates til AI fra nå.

– Dette er et støtteverktøy for våre ansatte. Alle bilder kvalitetssikres av våre fagfolk dagen etter.

AI skal i første omgang analysere røntgen av mindre frakturer.

– Ved påvist brudd kan pasienten sendes tilbake til akuttmottaket, sier Dahle.

Bildeanalysen vil spare pasienter og helsevesen tid og ressurser, og kunne behandle de som faktisk har brudd, raskere.

Vestre Viken planlegger å bredde løsningen til sine andre sykehus for å kunne gi alle Vestre Vikens pasienter det samme tilbudet.

(©NTB)