LANSERING: Grue rådhus var godt besøkt da Telenor og Pensjonistforbundet arrangerte internettkurs og lanserte Tryggi-appen i samme slengen. (Foto: Telenor/Martin Fjellanger)
LANSERING: Grue rådhus var godt besøkt da Telenor og Pensjonistforbundet arrangerte internettkurs og lanserte Tryggi-appen i samme slengen. (Foto: Telenor/Martin Fjellanger)

Kobler app til trygghetsalarm

Svært mange bekymrer seg for eldre familiemedlemmer som bor alene. Nå utvikler Telenor en app skal øke tryggheten.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en undersøkelse som Telenor har fått gjennomført, sier 84 prosent av de spurte at de en gang i blant bekymrer seg for sine eldre familiemedlemmer som er pleietrengende eller bor alene. 21 prosent av de spurte svarer at de bekymrer seg ofte, mens 6 prosent bekymrer seg hele tiden.

Derfor utvikler Telenor nå appen Tryggi. Den er koblet til den digitale trygghetsalarmen, og viser om alarmen virker som den skal, viser varsler om noe er galt med trygghetsalamen, i tillegg til å varsle når alamen utløses.

I tillegg har Telenor ambisjoner om å utvide funksjonaliteten til å vise når hjemmehjelpen har vært på besøk, og slik gi mer informasjon om pleien og omsorgen som gis. Appen kan også kobles til digitale røykvarslere, og flere sensorer skal etterhvert kunne kobles til.

Livline

Telenor utvikler appen i samarbeid med Pensjonistforbundet og Grue kommune. Der ble løsningen nylig presentert for 70 seniorer som hadde møtt opp på et mobil- og nettbrettkurs.

Helga Forslund (80) en av de eldre i Grue som har trygghetsalarm og som tester ut Tryggi. Familien hennes bor ikke i nærheten og det er naboen til Helga, Line Ebbel som har fått Tryggi installert på mobilen sin. 

Hun deltar også i utviklingen av selve appen, og gir tilbakemeldinger til produktutviklerne i Telenor.

– Her i Grue bor vi litt spredt og av og til kan man føle seg noe isolert. Trygghetsalarmen er min livline og nå føler jeg meg enda tryggere når jeg vet at naboen min, som har installert Tryggi på mobilen sin, vil få beskjed om noe går galt og jeg trenger hjelp, sier Forslund i en pressemelding.

Tilgjengelig i juni

Telenor leverer i dag ulike former for e-helse og velferdsteknologi, deriblant digitale trygghetsalarmer til 120 norske kommuner, og med Tryggi får også pårørende snart en mulighet til å følge opp sitt familiemedlem tettere.

For å kunne ta i bruk Tryggi må kommunen tilby digital trygghetsalarm. Det er i dag om lag 80.000 som har trygghetsalarm i Norge og antallet forventes å øke til 120.000 i 2020.

– Vi har valgt å samarbeide med Telenor om utviklingen av «Tryggi», nettopp fordi prosjektet tar de eldre på alvor og tar de som skal bruke den med i utviklingen av appen. Vi tror appen vil være et godt bidrag til at eldre kan føle seg trygge og bo hjemme lengere, sier forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.

Tryggi vil etter planen bli tilgjengelig som en del av Telenors digitale trygghetsalarmtilbud i juni.