TEST: Turtle Beach Ear Force X42 - Trådløs action-lyd til konsoll

Turtle Beach er endelig på plass i Norge. Var det verdt ventetiden?

Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske selskapet Turtle Beach har en historie som strekker seg tilbake til midten av 80-tallet, og i flere år var selskapet en konkurrent av lydkortspesialisten Creative.

I de senere år har selskapet endret fokus. Nå er Turtle Beach mest kjent for å lage haugevis med forskjellige hodesett beregnet til spill – og da spesielt til konsoll.

Dessverre har hodesettene fra selskapet vært tungvinte å få tak i her til lands. Nå har imidlertid selskapet fått en nordisk distributør, dermed er det nå enklere å få slått kloa i et hodesett fra Turtle Beach. At prisene i samme slengen har blitt en del snillere er heller ikke å forakte.

Vi har fått inn et av de mer avanserte, trådløse hodesettene til Xbox 360. Turtle Beach Ear Force X42 koster fra rundt 1 300 kroner. For den prisen får du selve hodesettet og en avansert sender som kobles til Xbox-konsollen.

Solid og behagelig

Selve hodesettet virker solid bygd og har god komfort. De passelig store klokkene ligger rundt ørene, noe som er å foretrekke om du ønsker å spille mer enn en halvtimes tid av gangen. Polstringen på klokkene er passe fast og kledd med stoff, noe som gir god komfort og gjør at du kan ha på deg hodesettet flere timer i strekk uten av det blir klamt. Det samme stoffet finner vi i den behagelig polstrede bøylen.

Klokkene er utstyrt med 50-millimeteres elementer. Størrelsen på elementene gjør det mulig å hente ut godt med bass, noe som ikke er å forakte når man spiller.

På venstre klokke finner du et hjul for å justere lydnivå, bryter for å slå hodesettet av og på, og en funksjonsknapp. Sistnevnte er noe vi gjerne hadde sett av flere produsenter hadde. Her kan du gjøre enkle justeringer i lydbildet. Du har fire forskjellige valg, fra flat lyd, via ekstra bass, ekstra diskant eller både bass og diskant. Du har altså større kontroll over lydoppsettet enn i de fleste andre spillhodesett til konsoll. På klokken er det også plassert en avtakbar mikrofon.

Smart sender

For å få det hele til å fungere sammen med konsollen, kreves det at du kobler til den trådløse senderen. Du kan velge å gjøre det kjedelig og koble til via analog kabel, noe som kun gir stereolyd. Eller du kan koble til via optisk kabel, noe som lar boksen håndtere Dobly Digital 5.1-lyd. Uansett hvordan du velger å gjøre det vil lyden leveres via 5 GHz-båndet. Det gjør at senderen sender på en annen frekvens enn vanlige trådløse nettverk og andre trådløse enheter, og dermed unngår forstyrrelser.

 

Ettersom det kun er ett element i hver klokke gjøres 5.1-lyden fra konsollen om til simulert kringlyd på veien til hodesettet. Brytere på senderen lar deg slå kringlyd av eller på, samt justere lydvinkel – altså hvor det skal høres ut som lyden kommer fra.

Lydkvaliteten er jevnt over god. De relativt voksne elementene gjør at det dunker godt i skallen når granater og bomber regner rundt deg, mens fint balansert diskant og mellomtone lar deg høre godt detaljert lyd – være seg det er hvor fiendene befinner seg eller dialog i spillet.

For å kunne benytte deg av mikrofonen må du gjøre som med andre Xbox 360-hodesett, og koble en ledning fra håndkontrolleren til hodesettet. På denne ledningen har du et hjul for å justere samtalevolum, samt bryter for å slå av og på mikrofonen. I tillegg har Ear Force X42 en funksjon kalt Dynamic Chat Boost, som ved å automatisk justere samtalevolumet etter lydnivået i spiller, sikrer at du alltid hører hva lagkameratene dine sier. Kjekt.

Konklusjon

Da Turtle Beach lanserte sine første hodesett til Xbox 360 var det få konkurrenter å snakke om. Når selskapet nå endelig er på plass i Norge er ståa en annen, med flere alternativer å velge i.

Det Turtle Beach Ear Force X42 gjør som de fleste av konkurrentene ikke gjør er imidlertid å ta inn ekte Dolby Digital-lyd. Dermed sitter du igjen med noe mer enn ren stereo, eller i alle fall noe som oppleves som mer enn bare stereo.

Her får du relativt troverdig, simulert kringlyd kombinert med god lydkvalitet. Detaljer i lydbildet kommer godt frem, og velger du å stille opp bassen kan du også forvente deg heftige eksplosjoner eller ville motorbrøl.

Med en pris som starter på rundt 1 300 kroner er det få konkurrenter som kan by på noe i nærheten av det Ear Force X42 er i stand til å levere. Det er imidlertid en sterk konkurrent. Legger du på et par hundrelapper kan du nemlig få Creatives Recon3D Omega Wireless, som gjør omtrent det samme som Ear Force X42, men som i tillegg enkelt kan brukes med både pc og Playstation 3.