STILREN: Sony har valgt en relativt anonym og enkel design, fremfor skrikende farger og store logoer.

TEST: Sony MDR-1A – Superbehagelige med god lyd

Sony bryr seg mer om lydkvalitet enn skrik om oppmerksomhet med MDR-1A.

Dette er andre versjon av Sonys MDR-1-hodetelefon, og uten å ha testet første versjon kan vi ut fra det vi selv ser si at det ikke har skjedd stort med utseendet. Det er like greit. Sony MDR-1A ser nemlig fine og ganske anonyme ut, uten skrikende logoer og knæsje farger. Akkurat slik vi liker det.

Sony MDR-1A er ikke en direkte billig hodetelefon, med en pris på rundt 1.600 kroner. Den er heller ikke på langt nær det dyreste du kan få tak i, eller som vi har testet. Med en pris på godt over tusenlappen og ganske anonym design er den nok imidlertid mest en hodetelefon for de som bryr seg mer om kvalitet enn image.

Eller for de som bryr seg om komfort. Sony MDR-1A er nemlig en utrolig behagelig hodetelefon å ha på skallen. På undertegnedes relativt gjennomsnittlige hode var bøylen akkurat passe stram. Kombinert med behagelige puter som føyer seg behagelig etter hode i bøylen og på klokkene. Vekten på så vidt over 200 gram hjelper også på komforten.

Ekstremt frekvensområde

De største endringene har dermed skjedd innvendig. Den største forskjellen, i alle fall på papiret, er at frekvensområdet er utvidet fra fire til 80.000 Hz til tre til 100.000 Hz, mot normalt 20-20.000 Hz på en gjennomsnittlig hodetelefon. Dermed er Sony MDR-1A i stand til å levere et langt bredere spekter av lyd enn vi normalt ser. Så skal de sies det menneskelige øret normalt sett kun er i stand til å høre lyd i spekteret fra 20-20.000 Hz, så hvor mye det egentlig har for seg kan muligens diskuteres.

Viktigere enn frekvensområdet er hvordan Sony har valgt å konfigurere lyden i hodetelefonen. Og Sony har gjort en god jobb med å balansere lyden så det låter relativt riktig. Diskant og mellomtone er balanserte og tydelige, med en svak varm klang. Resultatet er en godt definert lyd med et klart og detaljrikt lydbilde. Bassen er presis, men også litt i kraftigste laget.

Vi har brukt Sony MDR-1A til variert bruk, men i hovedsak til musikk. Til video og film gjør det en fin jobb, med klar dialog og passelig spenstig lydbilde. I spill gjør de også en kurant jobb, men kanskje med et litt daft resultat. Det får så være. Dette er tross alt hodetelefoner tilpasset musikklytting, og til den bruken gjør de seg godt, spesielt sett opp mot den ikke alt for skremmende prisen.

For de som liker litt ekstra bass

I løpet av testperioden har vi lyttet til alt fra ganske basstung hip hop, via gammel metall med rikelig med gitar og tunge trommer til både akustisk musikk og litt klassisk. Takket være en litt tung bass duger de ellers fint balanserte hodetelefonene godt til hip hop, for de som liker litt bass, uten at det blir helt overdrevet.

Til klassisk synes vi lydbildet blir en smule for varmt og tungt, men i det minste detaljrikt. Da likte vi MDR-1A bedre til litt eldre rock og metall, hvor detaljene i musikken kom fint frem. Igjen kunne vi ønsket oss litt mindre bass, uten å måtte gå inn og gjøre justeringer i lyden.

Sony MDR-1A er en lettdrevet hodetelefon, og det er en smal sak å få både mye og god lyd fra en vanlig mobiltelefon eller mp3-spiller, for dem som fortsatt bruker den slags. Vi hadde Sony MDR-1A koblet til en pc med et av de mest avanserte lydkortene fra Creative, som er utstyrt med egen hodetelefonforsterker, noe som fungerte utmerket. Det fungerte også helt fint å spille musikk fra vår Nokia Lumia 1520, med mulighet for lydnivåer som er godt over det anbefalte.

Vi liker at Sony har utstyrt MDR-1A med utskiftbar ledning med vanlig 3,5mm minijack i begge ender. Da er det en smal sak å bytte ut kabelen om den skulle bli dårlig. Kabelen sitter godt fast i hodetelefonen, slik at vi i alle fall ikke opplevde at den falt ut eller satt løst. Du har også muligheten til å bytte mellom vanlig ledning og ledning med mikrofon, slik at du kan bruke MDR-1A som håndfrisett til mobilen om noen skulle ringe mens du lytter til musikk.

Konklusjon

Med MDR-1A er Sony nær ved å danke ut vår favoritthodetelefon til rundt 2.000 kroner, Sennheiser Momentum. Sony-hodetelefonen er litt mer komfortabel å ha på hodet, til tross for at det veier rundt 30 gram mer og har kunstskinn i stedet for ekte skinn. Klokkene er en anelse større og putene er mykere.

Totalt sett er det to ganske nær hverandre også når det gjelder lydkvaliteten, selv om vi nok synes Momentum har en anelse mer detaljert lydbilde, og også litt mindre fremtredende bass – som nok er det som plaget oss mest med Sony MDR-1A. Det blir rett og slett litt for mye bass for den typen musikk vi lytter mest til.

Alt i alt er Sony MDR-1A et trygt og godt kjøp. For rundt 1.600 kroner får du en meget behagelig hodetelefon uten skrikende design. Sett opp mot prisen er lyden meget god, om enn litt basstung. Er du glad i litt ekstra bass, og detaljert lyd, kan dette være hodetelefonen for deg.