Walkman for de virkelig kresne

Kjører Android og støtter høyoppløst lyd.

Det er noen år siden Walkman innebar kassetter, sprakende lyd og spoling i det endeløse. Siden den gang har Sony brukt det gamle navnet på både mp3-spillere og mobiltelefoner.

Når de nå har avslørt sin neste Walkman på året CES-messe, er det imidlertid noe litt mer enn bare en enkelt mp3-spiller eller en telefon med litt ekstra fokus på musikk. Ikke dermed sagt at den ikke har mye til felles med begge deler.

For de audiofile

Sony NV-ZX2 er selskapets nye tilbud til de audiofile med ekstra krav til lydkvalitet og funksjonalitet, og som gjerne har et par dyre hodetelefoner som trenger noe litt mer enn bare en svak smarttelefon for å levere skikkelig lyd.

Sony NW-ZX2 er en spiller som skal takle høyoppløst lyd, i formater og kvaliteter som overgår cd-kvalitet, og naturlig nok ler av mp3. For folk flest er mp3 og mp4, og relaterte formater, mer enn godt nok, men for de mest kresne er den komprimerte lyden mest å regne for tortur mot ørene.

For å regnes som høyoppløst lyd, eller Hi-Res, om du vil, må lydfilene holde 96kHz/24bit eller mer. Til sammenligning er cd-er gode for 44,1kHz/16bit.

I likhet med forgjengeren, ZX1, er NW-ZX2 utstyrt med en stor berøringsskjerm. Spilleren er Android-basert, med Android 4.2 under skallet. Dermed kan den nye spilleren by på mer enn bare heftig lyd. Det skal også være mulig å laste ned apper, spill og annet fra for eksempel Googles Play-butikk.

Sony NW-ZX2 er relativt solid utstyrt, med støtte for trådløsnett, Bluetooth og NFC. Spilleren byr ellers på 128 gigabyte lagringsplass og støtte for minnekort. Med 128 gigabyte lagring skal det være mulig å ha med seg omtrent 60 timer med musikk i svært høy kvalitet.

Ny kodek

Selskapet ønsker også å gjør det enklere å spille musikk trådløst uten kvalitetstap. Det skal være mulig ved hjelp av en ny kodek kalt LDAC, som byr på tre ganger så høy båndbredde som Bluetooth. Det skal gi mulighet for høykvalitetslyd i løsninger for flerromsavspilling.

Den nye spilleren skal takle omtrent det som er av aktuelle formater, som DSD, WAV, AIFF, Flac og Apple Lossless, i tillegg til at det selvsagt også er mulig å spille av mp3 og andre komprimerte formater.

For å kunne gjøre nytt av lydfiler i høy kvalitet og tilsvarende gode hodetelefoner er Sony NW-ZX2 naturlig nok utstyrt med hodetelefonforsterker.

Sony NW-ZX2 Walkman kommer i salg i løpet av våren. Enn så lenge har vi ikke fått noen norsk pris på den nye Walkman-en, men tar vi utgangspunkt i den amerikanske prisen på 1120 dollar, blir den nok i alle fall ikke spesielt billig.