TEST: Creative T30 Wireless og Toshiba Mini 3D Soundbar: Godlyd til tusenlappen?

Flerfunksjonelle høyttalere fra Creative og Toshiba.

Publisert Sist oppdatert

Et fellestrekk for mange av høyttalersettene vi har sett lansert i senere tid er støtten for Bluetooth. Gjennom Bluetooth skal man gjøre det enklere å utnytte høyttalerne også til avspilling fra mobiltelefoner og nettbrett, samt en ledning mindre å koble til for å få bedre lyd fra den bærbare pc-en.

Vi har sett på to løsninger - Creative T30 Wireless som er et sett tradisjonelle skrivebordshøyttalere uten subwoofer, samt Toshiba Mini 3D Soundbar - en løsning med en lydplanke som settes under skjermen i tillegg til en subwoofer. Begge koster omtrent tusenlappen hos norske nettbutikker.

LES OGSÅ:

TEST: Razer Tiamat 7.1 - En drøss med høyttalere

 

Toshiba SBM1W Mini 3D Soundbar

Toshiba SBM1W Mini3D SoundBar består av en lydplanke som måler cirka 29 x 7 x 10 cm, samt subwooferen som måler 22 x 25 x 22 cm. I subwooferen finner man et 4-tommers høyttalerelement, mens man lydplanken har fire 2-tommers-elementer som skal håndtere diskant og mellomtone.

På toppen av lydplanken finner man av/på-knapp, Bluetooth-tilkoblingsknapp og knapper for volumregulering. I tillegg har man en enkel fjernkontroll.

 

Lydplanken har sine praktiske fordeler med at den kan plasseres rett foran eller under mange skjermer - praktisk for et allerede overfylt skrivebord. En ulempe her blir tildels plasseringen av knappene. Man må venne seg til hva som er hva, for står den litt under skjermen kan det være vanskelig å se merkingen. Vi kunne gjerne også ønsket at det var lys i knappene.

Fjernkontrollen kan sånn sett være praktisk selv om man sitter nært. Via fjernkontrollen kan man også skifte mellom musikk-, film- og spillmodus, som skal optimalisere lyden i forhold til bruksområdet.

Bluetooth-tilkobling fungerte for oss uten problemer. I tillegg til analog tilkobling har man også digital tilkobling i form av både koaks og optisk.

I selve utførelse og design blir lydplanken litt enkel og "billig" i utførelse.

 

LES OGSÅ:

TEST: Sound BlasterAxx SBX 20 - Høyttaler til kjøkkenet?

 

Creative T30 Wireless

Primært sett blir Creative T30 Wireless et høyttalersett vi ser for oss brukt på skrivebordet. Har man stasjonær pc eller dokkingstasjon vil det naturlige være å koble til med kabel. Med det sagt - det er ikke sikkert lydkvaliteten blir noe bedre med tanke på lydprosessoren i en del av pc-ene på markedet.

T30 Wireless er en av flere høyttalersett fra Creative som nå har blitt oppdatert med Bluetooth-støtte. For tilkobling hadde vi i praksis ingen problemer med enhetene vi prøvde, og det er også mulighet for å bruke NFC.

 

Det er støtte for lyd fra både kabel og Bluetooth samtidig. I front av den høyre høyttaleren finner man også minijack-tilkobling for hodetelefoner - en praktisk løsning spesielt med for dem med stasjonær pc stående på gulvet under skrivebordet.

Høyttalerne måler cirka 23 x 9 x 18 cm (HxBxD). Sett i forhold til høyden og bredden er dybden med andre ord stor.

LES OGSÅ:

TEST: Epoz Aktimate Micro - God lyd fra små høyttalere

 

Stor lydforskjell

Det er ikke høyttalersett for å spille virkelig høyt - naturlig nok. For et mindre kontor/rom er det imidlertid ikke problemer med å fylle rommet. Sett slik kan det også være mulig å benytte høyttalerne som en god erstatning for høyttalerne integrert i mange tv-er, samt ha mulighet for å streame musikk fra mobile enheter.

Lydmessig ble vi overrasket over Creatives T30 Wireless - som låter meget godt både på musikk, film og spill. Ikke bare er lydkvaliteten på det jevne bedre enn hos Toshiba, men det er også mer fylde i bassen selv om Toshiba har separat subwoofer.

Vi føler også at det blir mangler i lydbildet spesielt i høyere frekvensområder, samt i overgang mellom bass og mellomtone. For en del typer musikk følte vi at flere instrumenter bare kunne forsvinne inn i hverandre til noe lydmessig grums som man ikke klarte å skille fra hverandre.

At Toshiba-settet ikke gjør det spesielt bra ser vi også opp i mot andre høyttalersett i samme prisklasse. For eksempel har undertegnede Logitechs litt Z623 tilkoblet en annen pc på hjemmekontoret - også dette et høyttalersett som i dag koster omtrent tusenlappen. Også sette kunne tilby en langt bedre lydopplevelse enn Toshiba Mini 3D Soundbar.

Sett over ett har vi latt oss imponere over kvalitetene til Creative T30 Wireless. Ikke bare lydmessig, men også i praktisk bruk - da sett primært i forhold til skrivebordsbruk. For Toshiba-settet vil vi trekke det såpass langt å si at lydkvaliteten ikke er god og annet enn muligheten for å plassere lydplanken under skjermen ser vi ingen andre fordeler me det.

 

Toshiba SBM1W Mini 3D SoundbarPris: Ca. kr 1000

+ Kan være plasseringsvennlig på skrivebrdet. Bluetooth. - Dårlig lydkvalitet.

Creative T30 WirelessPris: Ca. kr. 1000

+ God lydkvalitet. Bluetooth og NFC. Pent design. - Ingen spesielle.

LES OGSÅ:

TEST: Plantronics Back Beat Go: Superlett og trådløst