TEST: Blekkskriveren som topper laser

Laser eller blekk, dette spørsmålet har ofte vært avgjørende for hvilken skriver man velger, og for volum og fart, da spesielt til firma-bruk, har laser historisk vært det selvsagte valget. Helt til nå.

Publisert Sist oppdatert

Fra utsiden ser HP's Officejet Pro x576dw ut som en standard laser-skriver du finner på kontoret, og den gled usett inn blant de utallige laser-skriverne i casa PC World. Under de første testene var det heller ikke noe som tilsa at dette var en blekk-skriver, med utskrifter i både sort-hvitt, full farge og en miks av de to, fikk vi ut gjennomsnittlig 23 sider i minuttet.

Rask og ryddig

En av grunnene til at skriveren er så rask, er en teknologi HP kaller Pagewide. En typisk blekkskriver har et lite skriverhode som beveger seg horisontalt over papiret, mens Pagewide er en stasjonær affære som bruker flere printhoder samtidig. Den andre grunnen til at denne skriveren er så rask, er hvordan papiret beveger seg gjennom maskinen. Alle har vi opplevd å dra istykkerrevne ark ut av skriveren, og da er det lett å se hvor mange vinkler et ark skal igjennom før det havner under selve skriveren.

Officejet Pro har en høy ut-skuff papir som, kombinert med den store størrelsen, gir arkene kort vei gjennom skriveren, selv når vi skriver ut på begge sider.

Kvaliteten på utskriftene var meget god, og vi måtte bruke lupe for å skille de skarpeste sort-hvitt utskriftene vi fikk fra en tilsvarende laser-skriver. Som alltid er det viktig å printe på riktig papir, og vi fikk gode resultater også på foto-utskrifter, dog med et svakt grønnskjær i hudtonene. Et pluss er at blekket tørket meget fort.

Når vi testet kladd-utskrifter i kombinasjon sort og farge overgikk vi det antallet HP bruker i markedsføringen og fikk 72 sider ut i minuttet. Dette med mer enn god nok utskriftskvalitet.

PAGEWIDE: HP bruker flere skriverhoder plassert sammen for å oppnå meget høye hastigheter.

Godt utstyrt

Officejet Pro kommer godt utstyrt og er enkel å betjene fra skriveren så vel som fra pc. Den kobler til nettverket via wi-fi eller med nettverkskabel, og har også usb. En 4,3 tommers berøringsskjerm gir deg tilgang til det meste, og med programvaren kan man enkelt sette opp print via email, og administrere hvilke kontoer som har hvilke rettigheter. HP har ikke inkludert sikker printing, men om man vil kan man printe direkte fra usb.

Kassetten holder opp til 500 ark, og man kan også legge 50 ark i skanner-skuffen. Skanneren ga oss gode resultater, og kunne løftes noen cm opp for å takle for eksempel skanning fra tykke bøker.

Billig Blekk

Med blekkskrivere kommer det uunngåelige spørsmålet om priser på blekkpatroner. Vi fant 97XL i sort til 840 kroner, og denne skal være god for 9200 utskrifter. 971XL i gul, magenta og cyan koster rett under 800 kroner og skal klare opp til 6600 sider. Det blir med andre ord relativt rimelig, også sett i forhold til laser-varianter. Faktisk, sett i forhold til HP's egne Laserjet Pro 400 er kostnaden per side nesten halvert.

Konklusjon

Officejet Pro X er kanskje den første skriveren for små kontorer der vi vil sterkt anbefale blekk over laser. Med kostnader, funksjonalitet, hastighet og pris tatt i betrakning kan vi ikke annet enn å anbefale denne skriveren.