PROFF: Prisen til tross, her leverer HP en meget proff monitor. (Foto: HP)
PROFF: Prisen til tross, her leverer HP en meget proff monitor. (Foto: HP)

Test: HP DreamColor Z27x – Skjerm for de kravstore

Med DreamColor Z27x sikter HP på proffmarkedet, uten at det blir for ekstremt.

Utvalget av gode skjermer til pc-en øker stadig, og selv en del billige skjermer begynner i dag å bli brukbare selv til litt mer avanserte oppgaver.

Det er likevel ikke tvil om at det er brukere som trenger noe mer enn brukbart, men som samtidig ikke er klare for å bruke alt fra 20.000 til over 100.000 kroner på en pc-skjerm.

Heldigvis blir utvalget av virkelig gode skjermer til relativt levelige priser også større. Hva en regner som levelig vil selvsagt være forskjellig fra person til person, og det er ikke tvil om at HP-skjermen vi har testet denne gangen er for dem med godt over middels høye krav til bildekvalitet og funksjonalitet.

Rundt 10.000 kroner

Når en snakker om skjermer som dekker de typene behov, vil det naturligvis også være snakk om en pris som ikke akkurat gjør skjermen aktuell for den jevne hjemmebruker. HP Dreamcolor Z27x koster nemlig et sted mellom 9.000 og 10.000 kroner i norske nettbutikker.

For den prisen får du en skjerm som kanskje ikke høres like imponerende ut som en del av 4K-skjermene som har dukket opp det siste året. I stedet for 4K-oppløsning og lynrask oppdateringshastighet får du i stedet et meget godt IPS-panel med WQHD-oppløsning, altså 2560x1440 piksler, og noen interessante ekstrafunksjoner.

Som navnet tilsier er det her snakk om en 27-tommers skjerm i DreamColor-serien. Denne seriene er tilpasset proffene mer enn hjemmebrukeren, med mindre vi snakker om en avansert hjemmebruker som er glad i å jobbe med foto eller levende bilder.

Rikelig med justeringsmuligheter

Rent utseendemessig er ikke DreamColor Z27x av de mest spennende. Den ser ut som en vanlig, sort skjerm. Det er for så vidt like greit. Viktigere er det at skjermen er utstyrt med en meget stabil og solid fot, med rikelig med justeringsmuligheter.

Her kan du naturligvis justere høyden, som er viktig om du er blant dem som liker å tenke ergonomi – og som gjerne vil unngå nakkeproblemer over tid. Du har også mulighet for å rotere og vippe skjermen, samt vri den 90 grader slik at den står i portrettformat. Vi hadde ingen problemer med å finne stille skjermen til en behagelig og riktig arbeidshøyde.

Som så ofte er det noe med det at skinnet kan bedra. For selv om HP DreamColor Z27x kanskje ikke ser så spennende ut, er det skjult en del godsaker inne i det relativt anonyme skallet.

IPS-panelet er av de beste vi har testet i denne størrelsen og prisklassen, og oppløsningen på 2560x1440 piksler passer skjermstørrelsen greit. Oppløsningen er god nok til at bildene blir skarpe og fine.

Her hjelper så klart også den gode fargegjengivelsen til, samt et svært godt sortnivå. Kontrastnivået er omtrent som forventet på en IPS-skjerm. Bra, men ikke supert.

Stort fargerom

Vår målinger viste at skjermen har et relativt stort fargerom, og at den dekker nesten hele Adobe RGB om man velger riktig profil i skjermmenyene.

Du har en rekke profiler å velge mellom, avhengig av hvilket fargerom du jobber opp mot, eller hvilken type oppgaver skjermen skal brukes til. Dekningen av sRGB, som er det mest aktuelle om du jobber med innhold som skal vises på skjerm, var så godt som perfekt.

FARGEKORREKT: Sett opp mot tidligere resultater og prisen ser vi at HP Z27x er en svært så fargekorrekt skjerm.
FARGEKORREKT: Sett opp mot tidligere resultater og prisen ser vi at HP Z27x er en svært så fargekorrekt skjerm.

Ved siden av å kunne vise et stort antall farger var skjermen også i stand til å vise dem svært så korrekt. Med en gjennomsnittlig DeltaE-verdi på rett rundt 1,0  er HP Z27x godt under det det «magiske» totallet.

Med DeltaE under 2,0 skal du ha et meget godt trent øye for å se fargeavvik, og når en kommer ned på ett-tallet er fargegjengivelsen så godt som perfekt. Det som vises på skjermen er da mer eller mindre helt korrekt.

Normalt pleier vi å oppnå et sted rundt totallet på gode IPS-skjermer, og litt høyere på rimeligere IPS-skjermer. Det beste resultatet vi har målt var med Nec Multisync PA322UHD, med et DeltaE-snitt på 0,26. Så kostet den skjermen over tre ganger så mye som HP-skjermen.

Sett opp mot tidligere resultater og prisen ser vi dermed at HP Z27x er en svært så fargekorrekt skjerm.

Tiltenkt proffbruk

At HP DreamColor Z27x er tiltenkt proffbruk vises på flere områder. Panelet, fargegjengivelsen og bildekvaliteten er så klart viktige i så måte. At skjermen i tillegg er utstyrt med rikelig med tilkoblinger er et annet element som avslører profftilnærmingen. Her har du to tilkoblinger for DisplayPort og en HDMI-tilkobling. I tillegg har du innebygd USB-hub, med to vanlige usb-porter og fire USB 3.0-porter. Veldig kjekt.

Da vi tok en titt bak på skjermen var det imidlertid noe annet vi merket oss. Der fant vi nemlig en nettverksport som vi stusset litt på hva skulle brukes til, men etter litt undersøkelser fant vi ut av det.

HP DreamColor Z27x kan nemlig kobles til nettverket og administreres på den måten, om det nå er med tanke på strømstyringsfunksjoner, oppdateringer av fastvare eller andre funksjoner. Dette er imidlertid ikke noe vi har testet ut.

Konklusjon

Selv om HP DreamColor Z27x ikke er den dyreste skjermen vi har testet, er den alt annet enn billig. Både prisen og spesifikasjonene sier tydelig at dette er en skjerm tiltenkt dem med godt over middels høyre krav til fargekorrekthet og bildekvalitet. Og vår testing viser at den leverer solid på begge områder.

HP DreamColor er utstyrt med en solid, stødig og smart fot. Her har du alt av justeringsmuligheter vi forventer av en proffskjerm. Du har også rikelig med tilkoblinger, blant annet usb-hub med totalt seks porter. Med både DisplayPort og HMDI skal det også være en smal sak å koble skjermen til en pc eller en annen bildekilde. For bedrifter kan det også være kjekt å ha muligheten til å fjernadministrere skjermen via nettverket.

Det viktigste med en skjerm som dette er så klart bildekvalitet, og som nevnt er den meget godt. Noen vil kanskje savne litt høyere oppløsning, gitt at stadig flere skjermer i dag kommer med 4K-oppløsning. Du kan for så vidt vise 4K-oppløsning her også, men da skalert ned til 2560x1440, som er skjermens standardoppløsning.

Vi opplevde uansett bildet som skarpt og behagelig da vi bruke HP Z27x med vår test-pc. I tillegg til skarpt og fint bilde ble vi imponert over kvaliteten på fargene, som var blant det beste vi har testet, og bedre enn noe annet vi har testet i omtrent denne prisklassen.

Tilsvarende fornøyd var vi med sortnivået, som virkelig var knallsort når det var behov for det. Å jobbe med foto var en fornøyelse, det samme var det å bare bruke skjermen til dagligdagse oppgaver. Selv spill gikk helt fint, for dem som liker å drive litt med den slags på fritiden.