BUET: HP har forbedret sin pc med buet skjer, HP Envy Curved All-in-One 34. (Foto: HP)
BUET: HP har forbedret sin pc med buet skjer, HP Envy Curved All-in-One 34. (Foto: HP)

”Verdens bredeste buede” fra HP

Verdens bredeste buede alt-i-ett-pc. Slik beskriver HP sin oppgraderte stasjonære pc med 34-tommers skjerm.

Det var på CES-messen i Las Vegas at den nye versjonen ble lansert, kalt HP Envy Curved All-in-One 34.

Mens fjorårsmodellen av alt-i-ett-maskinen sto direkte på skrivebordet på to føtter, ser det ut som den nye nærmest svever over en Bang & Olufsen-lydplanke, som også byr på trådløs mobillading og diverse kontakter på baksiden.

Skjermformatet betegnes som WQHD, som står for Wide Quad High-definition. Oppløsningen som HP opererer med, er på 3.440 x 1.440 piksler, altså totalt nær oppunder fem millioner piksler i 21:9-proporsjoner, noe om som skal oppleves omtrent som å ha to vanlige skjermer med siden av hverandre. Lysstyrken er oppgitt til 300 nits.

Pc-en er designet med et integrert kamera med beskyttelsesfunksjon mot utilsiktet bilde- og videoopptak. En kombinert kamera- og mikrofonenhet spretter opp på toppen av skjermen når brukeren ønsker å benytte kamera og mikrofon.

Maskinen støtter Hello-funksjon i Windows for pålogging via fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning eller irisgjenkjenning.

Samarbeider med B&O

HP samarbeider med danske Bang & Olufsen på lydsiden på flere av sine pc-familier, både i bærbarsjiktet og når det gjelder den stasjonære pc-en med den brede skjermen. På denne maskinen er skjermen montert over en integrert lydplate fra Bang & Olufsen.

Høyttalerenheten har også funksjon for trådløs lading av Android- eller Windows-mobil.

På baksiden finner man blant annet fire USB 3.0-porter, og på siden er det en USB 3.1 Type-C-port med Thunderbolt-støtte. Maskinen har også HDMI inn- og -utganger samt WiFi- og Bluetooth-kommunikasjon.

Grafikkonfigurasjonen er oppgitt til AMD Radeon RX 460-grafikk med fire gigabyte minne.

Hindrer søvnløshet

Pc- og mobil-produsentene er i senere tid blitt mer bevisst på de psykosomatiske effektene som datamaskinbruk kan ha på folk. Særlig har det vært fokus på problemet med at nattesøvnen kan bli dårlig hvis man surfer eller leser på nettbrett eller mobil rett før man skal sove.

På nettbrett og mobiler er det nå blitt vanlig at skjermen kan stilles om til å gå fra en litt kald, blålig farge på dagtid – noe som gir mest korrekt gjengivelse av farger i bilder og videoer – til en litt varmere og mer rødgul fargetone på kvelden. Undersøkelser skal ha påvist at hjernen påvirkes slik at man sovner lettere etter å ha stirret på en skjerm med varme fargetoner enn med kalde.

Denne tenkningen sprer seg nå over til pc-verdenen, og på HPs kurvede 34-tommers skjerm kan man enkelt endre skjermlyset til mindre bruk av blått lys, som altså skal være bedre for øynene og nattesøvnen.

Den brede HP-maskinen fås i flere alternative konfigurasjoner, men standardmodellen for Norge er etter pressemeldingen å dømme Intel Core i7-prosessor og 16 GB internminne.

Maskinen kommer med én terabyte harddisk i kombinasjon med 256 GB SSD-enhet, men skal også kunne leveres i andre lagringskonfigurasjoner.

I februar

HP Envy Curved All-in-One 34 forventes å være tilgjengelig i Norge i løpet av februar, og den veiledende prisen er satt til 24.990 kroner inklusive mva., opplyser HP Norge AS i pressemeldingen.