LIKT FOR ALLE: I Norge er vi lønnslike, men vi er også like med resten av verden: vi mangler it-kompetanse. (Foto: Unsplash)

Mangel på it-kompetanse: varslet krise

LEDER: Nye tall viser at mangelen på it-kompetanse er global.

Publisert Sist oppdatert

HR Norge og Korn Ferry presenterer nye lønnstall for Norge. På generell basis er det likhet som preger Norge. I Norden er det her det er færrest lønnsforskjeller, både mellom nivåer i organisasjoner og når det gjelder kjønn.

Likevel står it-bransjen i en prekær situasjon: den mangler ressurser. De vanskeligste stillingene å fylle er innen it, analytics og data science og ingeniører.

Verden mangler ikt-kompetanse

– Det finnes ikke nok ikt-kompetanse i hele verden. Det er en varslet krise som vi har snakket om i ti år. Norge med sine offentlige fornyelsesprosjekter har økt sin etterspørsel etter ikt-kompetanse. Det er i direkte konkurranse med konsulentselskaper og aktører i privat sektor. Sistnevnte rapporterer til meg at de mister en del kompetanse til offentlig sektor, sier Even Bolstad, som er daglig leder i HR Norge.

Resultatet av dette er at flere norske aktører vil snu seg rundt og forsøke finne arbeidskraft i utlandet. Problemet er at de har samme utfordringer som oss. Bolstad forteller at man ser en økning i såkalt reskilling, eller kompetansevekst, der arbeidsgivere tilbyr kurs for å fylle ut it-kompetanse ved behov.

Utdanner egne folk

– Når den utenlandske arbeidskraften ikke finnes, så ser vi at aktørene begynner å utdanne sin egen tech-kompetanse og det applauderer vi veldig sterkt. Du trenger ikke fem år på NTNU for alle jobber innen ikt, sier Bolstad.

Man ser på grunn av etterspørselen også en raskere stigning i lønningene i it-sektoren enn noen andre grupper.

– Hvis du ser på bransjene der lønningen stiger raskest, så er det finans og tech. I 2021 økte medianlønnen med 5 prosent for digital kompetanse. Du kan trygt si at it-ingeniørene er de nye oljeingeniørene, avslutter Bolstad.