TEST: HTC Touch Diamond 2 - HTC har finslipt diamanten

Da HTC lanserte Touch Diamond i fjor føltes telefonen treg og brukergrensesnittet virket uferdig. Mye er rettet opp i Touch Diamond2.

Publisert Sist oppdatert

HTC har nå kommet med nye versjoner av flere av sine telefoner med trykkskjerm. Vi har testet Touch Diamond2, som er en ren trykktelefon uten tastatur. HTC kommer også med en trykktelefon med QWERTY-tastatur, som får navnet HTC Touch Pro2. Vi vil komme tilbake med en test av denne på et senere tidspunkt.

Noe av det første vi la merke til med Touch Diamond2 var at HTC har valgt å kutte ut det spesielle prismedesignet som var spesielt for den telefonen. I stedet har telefonen fått en mer konvensjonell, glatt bakside i svart «pianolakk». Telefonen ser kanskje litt «retro» ut, men den er forholdsvis tynn, liten og lett.

Raskere og bedre brukergrensesnitt

Da undertegnede prøvde HTC Diamond i fjor opplevde jeg HTCs TouchFLO 3D-grensesnitt som så tregt at jeg endte opp med å skru det av og i stedet bruke telefonen som en standard Windows-telefon. Det er derfor gledelig at brukergrensesnittet er noe av det HTC har jobbet mest med å forbedre.

Windows-grensesnittet er nå enda mer gjemt bort enn tidligere, og du forholder deg for det meste til HTCs eget brukergrensesnitt. I motsetning til tidligere virker menyene forholdsvis kjappe. TouchFLO 3D-grensesnittet er stilig å se på, og er med på å gjøre at telefonen skiller seg positivt ut fra andre Windows-telefoner, både når det gjelder utseende og brukervennlighet.

Diamond2 har fått en litt større skjerm enn forgjengeren (3,2 tommer mot tidligere 2,8 tommer). Et nytt zoom-felt under skjermen gjør at du enkelt kan zoome inn og ut på for eksempel fotografier. Skjermen skifter automatisk til landskapsmodus når du legger telefonen på siden.

Telefonen kan for det meste betjenes greit med fingrene, men enkelte av knappene på skjermen er fortsatt for små til at det er særlig praktisk å skrive lange meldinger kun med skjermtastaturet. Det er derfor bra at det følger med en penn til å betjene trykkskjermen.

Kameraet i telefonen er på fem megapiksler og tar bilder med helt grei kvalitet. Telefonen har GPS.

Norsk nettleser

Nettleseren i telefonen kommer fra norske Opera Software, og er uten tvil en av de beste nettleserne som er å få for mobiltelefoner. Nettleseren håndterer ikke bare nettsider laget for mobiltelefoner, den klarer også å vise standard nettsider – og den gjør det ved å prosessere dataene på Operas servere og kun sende den delen av nettsiden du har zoomet inn på til mobiltelefonen. Det betyr både en raskere surfeopplevelse og at datakostnadene blir mindre.

En av de virkelig nyttige forbedringene i HTC Diamond2 er kontaktregisteret. Når du går inn på en kontakt får du nå oversikt over alle telefonsamtaler du har hatt med vedkommende, og alle SMS-er og e-poster du har sendt eller mottatt. Denne oversikten kan du få frem selv når du snakker i telefonen, slik at du for eksempel kan hente opp en e-post fra den du snakker med – uten å måtte legge på først.

Batterilevetiden skal være økt med femti prosent i forhold til forgjengeren. Vi har ikke gjort noen «vitenskapelige» målinger av kapasiteten, men etter å ha brukt telefonen et par ukers tid har vi inntrykk av at levetiden er forholdsvis god. Vi kunne bruke telefonen noen dager mellom hver lading.

Vår testtelefon kom med Windows Mobile 6.1, og telefonen skal kunne oppgraderes gratis til Windows Mobile 6.5 når dette kommer senere i år.

Konklusjon

Alt i alt mener vi HTC Touch Diamond2 er en velfungerende og godt utstyrt trykktelefon, og en kjempestor forbedring fra forgjengeren. Telefonen er blitt raskere og brukergrensesnittet bedre, og den nye samtaleoversikten i kontaktregisteret er utrolig nyttig. Likevel mener vi det er forbedringspotensiale. Enkelte av skjermknappene er for små og lett å bomme på, og av og til ender du opp med å trykke på et menyvalg når du egentlig forsøkte å «bla» i menyene. Det er fortsatt et godt stykke igjen til brukervennligheten til Apples iPhone.