KUNSTIG INTELLIGENS: Lildog er en liten brikke som skal få hunden bedre i stand til å kommunisere med eieren sin. (Foto: Paal Hodne)

KI kan vise om hunden din er urolig uten deg

Teknologiselskapet Lilbit AS har utviklet et produkt som ved hjelp av kunstig intelligens har som mål å få hunder til å kommunisere.

Produktet som enkelt festes i hundens eller kattens halsbånd, skal i tillegg til å spore hundens bevegelser, blant annet kunne avdekke tidlige tegn til sykdom og finne ut om hunden er urolig når eieren er borte.

Selskapet har internasjonale ambisjoner med produktet, som allerede har solgt mer enn 30.000 enheter i 67 land.

Lokal produksjon

En viktig del av den videre internasjonale satsingen var å flytte produksjonen fra Kina til Trøndelag. Nærmere bestemt til CTM Lyng sin fabrikk i Vanvikan.

LETTVEKTER: Administrerende direktør Terje Lillemo holder i det lille produktet på 28 gram. (Foto: CTM Lyng)

- I tillegg til å produsere all elektronikken i selve produktet, vil vi stå for både testing, dokumentasjon og pakking, forteller Terje Lillemo som er administrerende direktør i CTM Lyng AS. På oppdrag fra Lilbit, er CTM Lyng allerede er godt i gang med masseproduksjon av det lille produktet på knappe 28 gram.

I tillegg til lokal utvikling, ser selskapet store fordeler med å velge lokale samarbeidspartnere når produktet nå skal masseproduseres. Mens produksjonen av plasten som inngår i produktet gjøres i Leksvik, blir kretskortet, monteringen og pakkingen utført hos CTM Lyng i Vanvikan.

Full oversikt

Daglig leder i Lilbit AS, Morten Sæthre, mener selskapet er helt avhengige av lokal produksjon.

- For oss er det uhyre viktig å produsere lokalt. Det gir oss full oversikt over hele produksjonen, fra idémyldring til produktet puttes i emballasjen, vi sparer miljøet, skaper lokale arbeidsplasser og får satt Norge på kartet med verdens beste GPS-sporer for hund– vi ser kun fordeler med lokal produksjon.

Sæthre opplyser samtidig om at etterspørselen er skyhøy, at det allerede er solgt for millioner.

Terje Lillemo i CTM Lyng både håper og tror at samarbeidet blir langvarig.

- Med den kompetansen og kapasiteten vi har, tror jeg vi kan se fram til et langt og godt samarbeid hvor målet er å revolusjonere hvordan vi behandler kjæredyrene våre, avslutter Lillemo.

LOKALT: Randi Strand og Hildegunn Sæther i CTM Lyng viser fram resultatet av Lilbit-produksjonen i Vanvikan. (Foto: CTM Lyng)