ENDRINGER: IBM går gjennom endringer, noe som innebærer at den svimlende mengden patenter er på vei ut. (Foto: Unsplash)
ENDRINGER: IBM går gjennom endringer, noe som innebærer at den svimlende mengden patenter er på vei ut. (Foto: Unsplash)

Mister patent-førsteplassen med nedgang på 44 prosent

IBM er ikke lenger selskapet som registrerte flest patenter i USA forrige år.

Tall fra Harrity LPP sin Patent 300-liste viser at IBMs patenter sank med 44 prosent i 2022. Dermed er de på andreplass bak Samsung, som registrerte 8513 patenter i fjor.

Dette er en varslet og ønsket forandring fra IBM sin side. I følge Darío Gil i IBM vil IBM skifte fokus fra patenter til jobb med åpen innovasjon. Han nevner i fleng hybridsky, data, KI, automasjon og kvantekomputasjon. Disse temaene var også norgessjef Hans-Henrik Merckoll innom da Computerworld intervjuet ham i fjor.

Gil, som er direktør for IBM Research, sa at selskapet i 2020 bestemte at det "ikke lenger ville forfølge målet om numerisk patentledelse," og i stedet flytte ressurser og dyktige medarbeidere mot å skape teknologi innen KI, sky, sikkerhet, halvledere og kvantedatabehandling på en måte som åpner for mer eksternt samarbeid. Han beskriver visjonen til IBM i en meningstekst i Fortune.

– Patenter er bare ètt mål på et selskaps sanne kapasitet for innovasjon. IBM vil fortsette å patentere ny teknologi, men patenter alene er et mer ufullstendig barometer enn noen gang før, skriver Gil.

Videre mener han at innovasjon krever en kombinasjon av talent, ressurser og hvordan disse ressursene brukes - og da er det ikke nødvendigvis patenten det står på. IBM skal beskytte sin intellektuelle eiendom fremdeles, men de mener at de står i et skifte. Dette beskrives som åpen innovasjon, og Gil skriver at man burde se på innvirkning fra teknologi og ikke bare hvor mange patenter man skrev mens man skapte den.