IKKE FORNØYD: Heidi Austlid i IKT-Norge er ikke fornøyd med årets statsbusjett. Hun mener Regjeringen ikke griper den opplagte sjansen det er til å satse stort på fremtiden norsk it-næring.
(Foto: Frank Johnsen).
IKKE FORNØYD: Heidi Austlid i IKT-Norge er ikke fornøyd med årets statsbusjett. Hun mener Regjeringen ikke griper den opplagte sjansen det er til å satse stort på fremtiden norsk it-næring. (Foto: Frank Johnsen).

IKT-Norge: Regjeringen tar ikke de store satsingene

Statsbudsjettet for 2020 er lagt frem, og for norsk it-næring inneholder det flere lyspunkter og kanskje flere skuffelser.

Publisert Sist oppdatert

– I dette budsjettet har Astrup generelt fått for lite for sitt digitale handlingsrom. Det er mye bra, men de store satsningene uteblir, som forskning på kunstig intelligens og digitalisering av offentlig sektor, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge.

– Det som er mest kritisk, er mangelen på satsing på kunnskap og vekstmuligheter. Norge er helt nede på 45. plass når det gjelder uteksaminerte studenter i realfag, ifølge den siste rapporten fra sveitsiske handelhøyskolen IMD, som rangerer av 63 land etter konkurransedyktighet.

IMDs konkurranserangering finner du her.

– Nå går norsk økonomi godt. Vi vet at fremtiden vil være teknologiintensiv, og det er derfor viktig å investere i kompetanse nå. Vi trenger flere studieplasser: Universiteter og høyskoler sier at studentene får jobb før de er ferdige med it-studiene, studentene søker til teknologiutdanning som de aldri har gjort og næringer skriker etter flere kompetente ansatte.

– Det er en gavepakke Regjeringen har foran seg, men som de ikke har tatt i mot. Til tross for at deres eget kompetansebehovsutvalg peker på at det trengs flere lærere, helsearbeidere og teknologer, avslutter Austlid.