PROBLEMATISK: Ingrid Ekse Svege syns ikke noe om at kvinner i sikkerhet omtales som divaer.

Security Divas skaper debatt

Det rettes kritikk mot Norsis sin Security Divas-konferansens logo og navn.

Publisert Sist oppdatert

Det er sikkerhetskonsulent Ingrid Ekse Svege i Advansia som starter debatt på Linkedin. Hun sier Norsis skyter seg i foten. Norsis på sin side sier de gjerne vil ha innspill.

Svege skriver at illustrasjonen til konferansens logo spiller på stereotyper fordi den setter sko og vesker i fokus for kvinner. Navnet diva får henne også til å stusse, og hun spør hva det har å gjøre med informasjonssikkerhet, kvinner, eller kvinner som jobber med informasjonssikkerhet. Computerworld kontakter Svege, som forteller at dette har plaget henne lenge.

Uheldig å fokusere på kjønn

STEREOTYP: Logoen til konferansen Security Divas inneholder en rosa dame med grønne høyhelte sko og grønn veske.

– Jeg har stusset lenge over denne konferansen og nå boblet det litt over. I prinsippet så er det uheldig å fokusere på kjønn istedenfor å skape en god konferanse for alle. Ville det ikke vært bedre med konferanser der alle de samme kvinnene holdt innlegg, ikke fordi de er kvinner, men fordi de er kjempedyktig i faget sitt? Kjønnstrekkene de spiller på er kulturelt betinget og skaper stereotyper. Hvis vi klarer å kvitte oss med disse stereotypene trenger ikke kvinner å måtte bevise sin verdi «på tross av» at de er kvinne, sier Svege.

Vi spør henne også om ikke dette fokuset på kvinnelighet, i form av vesker og sko, kan oppleves inkluderende for noen kvinner? At de får være seg selv og snakke om utfordringer ved å være kvinne i en mannsdominert bransje med andre likesinnede?

– Ja, jeg ser det perspektivet og tenker det er et viktig perspektiv å få med. Men dette er ikke et kvinneproblem, det er et bransjeproblem. Menn må også inkluderes. Vi blir ikke kvitt problemer rundt rekruttering og at kvinner er i mindretall uten at hele bransjen involverer seg.

Tema er fag og substans

Computerworld har kontaktet Norsis, som sier utgangspunktet for konferansen var annerledes fra det konferansen har utviklet seg til over tid. Vi får svar fra leder for partnerskap og myndighetskontakt og nestleder i Norsis, Karoline Hultman Tømte. Hun sier at det som startet som et navn og en logo med glimt i øyet, kanskje ikke tolkes slik lenger. Hun forteller også at det på første konferanse var under ti deltakere, men at det i år er rekord for påmeldte deltakere og og samarbeidspartnere for konferansen.

– Det er imidlertid viktig for Norsis å understreke at fokus og innhold i Divas-nettverket er fag og substans, ikke kjønn. Her taler faglig innhold, høy grad av faglig tyngde og kompetanse, samt alle konferansene og nettverksmøtene for seg selv. Med det sagt, så er dette diskusjoner vi har kontinuerlig internt og sammen med våre samarbeidspartnere. Er det fortsatt behov for et slikt nettverk og en slik arena, eller er tiden moden for å avslutte dette initiativet, spør Tømte.

Mot sin hensikt

Kan det virke mot sin hensikt å spille på stereotyper om kvinner i en bransje der kvinner er i mindretall og kanskje allerede føler seg singlet ut?

– Ja, det kan virke mot sin hensikt. Det er nettopp derfor vi diskuterer det jevnlig og jobber med å fornye konseptet. Denne konferansen er for alle som har en interesse for informasjonssikkerhet. Deltakerne på konferansene pleier å være en fin blanding av etablerte fagpersoner som har deltatt fra start av, og som i sin tid var initiativtakere til konseptet, samtidig som vi ser at det hvert år rekrutteres nye kloke hoder, sier Tømte.

Hun legger til at Norsis gjerne vil ha innspill på konferansen fremover:

– Vi er ikke kjent med at dette har vært løftet frem offentlig som en stor problemstilling tidligere, og ønsker debatten velkommen nå. Det er synd hvis navnet og logoen ødelegger for hensikten og det viktige arbeidet. For at dette skal være et fungerende nettverk er vi helt avhengige av bidrag og innspill, avslutter Tømte.