RASKT PÅ MOBILEN: Crowdsourcet informasjon viser at Netcom er nest raskest i verden på 4G. (Illustrasjonsfoto: Istock)
RASKT PÅ MOBILEN: Crowdsourcet informasjon viser at Netcom er nest raskest i verden på 4G. (Illustrasjonsfoto: Istock)

NetComs 4G-nett nest raskest i verden

Netcom har det nest raskeste 4G-nettet i verden og leverer over den doble hastigheten til Telenor, ifølge analysebyrået Opensignal.

Publisert Sist oppdatert

Den nyeste rapporten fra det engelske analysebyrået Opensignal sammenligner 4G-nettene til operatører over hele verden og måler dem opp mot hverandre. Rapporten viser at Netcoms nett er nest raskest i verden, og klart raskest i Norge.

Mens de fleste operatører leverer hastigheter mellom 10 og 15 Mbps nedstrøms, greier Netcom hele 23,6 Mbps. Telenor er nede i rundt 10 Mbps noe som samlet fører Norge inn på sjetteplass i verden. Spania har det raskeste nettet. Finland og Danmark ligger så vidt foran oss mens Sverige ligger langt bak med bare 11 Mbps mot Norges 16 Mbps i snitt for de to målte operatørene Telenor og Teliasonera

Brukerstyrt

Det engelske analysebyrået Opensignal publiserer jevnlig oversikt over tilstanden til 4G-nettverk over hele verden. Deres nyeste rapport, «The State of LTE 2015», ble lagt frem torsdag 12. mars, og er basert på data samlet inn i perioden november 2014 til februar 2015.

Innsamlingen foregår via en app hvor elleve millioner brukere verden over registrerer egne deknings- og hastighetsmålinger. Summen av alle disse målingene er et «crowdsourcet» dekningskart.

Beviselig raskest

- Det er veldig gledelig å se at Netcom har det nest raskeste nettet sett opp mot alle land og operatører målt, sier Jon Christian Hillestad, teknisk direktør i Teliasonera Norge.

Dekning

Snitthastigheten på 4G LTE på verdensbasis er 9,3 Mbps mot 3G  1,5 Mbps og 3G+ 2,5 Mbps. Via sine Apper måler også Opensignal hvor lenge brukerne er på LTE. Basert på brukeropplevelse er det Sør-Korea som har klart best LTE-dekning i verden. Japan og USA er også høyt oppe på lista. Sverige er på 10. plass med Norge på 16. plass. Ikke overraskende har Nederland best LTE-dekning i Europa.

Mange forbehold

Som kjent er det både antall brukere, deres nedlasting og avstand til basestasjon som avgjør hvilken hastighet som oppnås. Det er illustrerende at land som Sør-Korea, Japan, USA og Sverige med tidlige nett med mange brukere er blant de som kommer svakere ut i hastighetsmålingene. 11 millioner brukere har via en spesialdesignet App fra Opensignal rapportert sine hastigheter pluss hvor lenge de har hatt 4G.

Telenor har hastighetsbegrensinger på sine abonnement (10-20 Mbps). Hvordan det slår ut vet vi ikke. Heller ikke oppgir Opensignal antall brukere som ar testet i hvert enkelt nett. Men når en bruker har lastet ned deres App leverer den konstant data til serverne til Opensignal ettersom brukeren beveger seg rundt.

Vi sjekket også for sammenlikningens skyld Nettfart.no for tre siste måneder. De viser at Netcom leverer mobile hastigheter fra 12-19 Mbps nedstrøms og Telenor 12-18 Mbps.                 

Se hele rapporten her.