(NESTEN) MILLIARD-FIBER: Viken Fiber omsatte for 909 millioner kroner og landet på 100 millioner i driftsresultat i 2014. (Illustrasjonsfoto)
(NESTEN) MILLIARD-FIBER: Viken Fiber omsatte for 909 millioner kroner og landet på 100 millioner i driftsresultat i 2014. (Illustrasjonsfoto)

Telenor lover femdoblet bredbåndskapasitet

Telenor vil neste år kunne levere 300 megabit per sekund med kobber-aksess det siste strekket. Det er en femdobling fra dagens 60 megabit per sekund. Da vil de også komme med TV på kobbernettet.

Publisert Sist oppdatert

Framtidsvisjonene gikk fram av en presentasjon investeringsdirektør Øystein Myrvold i Telenor Norge holdt for investorer i London tirsdag.

Nye standarder

Telenor sikter mot 1 gigabit per sekund i fibersamband levert helt inn til sluttkunde (FTTH, fiber to the home), 500 megabit per sekund over kabelnettverk og hele 300 megabit per sekund over fiber levert til spredebokser (FTTC – fiber to the curb). Det siste betyr fiber til et delingspunkt som kan strekkes videre ut til en eller flere sluttkunder.

I dag er det VDSL (Very-high-bit-rate Digital Subscriber Line) som Telenor i regelen bruker for DSL-kablet bredbånd. Sannsynligvis vil den nye protokollen G.fast for korte DSL-samband være noe av årsaken til at de kan heve denne barrieren fra 60 megabit per sekund i dag til sannsynligvis maksimalt 300 megabit per sekund neste år. Dette sa imidlertid ikke Øystein Myrvold noe om.

Det gikk også fram av hans presentasjon at de ser et marked på ca. 200 000 sluttkunder for fiber til spredebokser. Investeringene her er ofte bare rundt 20 prosent av kostnadene med fiber helt hjem.

TV over fiber

– Vi vurderer også å tilby TV over XDSL mot slutten av dette året, sa Øystein Myrvold. Han la også fram Telenors analyse av vekstmulighetene.

– Vi ser omlag 40 000 i nybygg og oppgradering av eldre bygg. Og 40-60 000 fra ADSL eller områder som ikke har noen dekning i dag. Omlag 100 000 samlet for høyhastighets Internett, sa Myrvold i sin beskrivelse av vekstmulighetene samlet for alle operatører framover.