Dette er Intel Skylake

Intel har annonsert den sjette generasjonen av sine Core-prosessorer. Bedre ytelse og mer energivennlig er stikkordene, men Skylake har en rekke ess i ermet.

Publisert Sist oppdatert

Det er i første omgang snakk om to desktop-prosessorer, Core i7-6700K og i5-6600K som blir lansert under spillmessen Gamescom i Tyskland. I denne sammenhengen er de to nye prosessorene ment for entusiast-markedet, og bokstaven K i modellnavnet viser til muligheten for overklokking.

Med Skylake kommer det også et nytt chipset på banen, Z170, og dermed også en helt ny prosessorsokkel under navnet LGA1151. I praksis betyr det at om du vil installere de mye prosessorene må du oppgradere hovedkortet. Den nye arkitekturen støtter såkalt UniDIMM, som betyr at den kan brukes både med DDR3 og DDR4 minnemoduler.

CPU IN BOX:De nye boksene til de første Skylake-prosessorene
CPU IN BOX:De nye boksene til de første Skylake-prosessorene

Trådløs lading

Skylake er ansett av Intel som en av de viktigste prosessorfamiliene siden introduksjonen av Core-familien, mye på grunn av energisparing og de trådløse mulighetene. Intel har annonsert trådløs strømtilførsel og lading for Skylake-baserte bærbare pc-er som vil komme senere i 2015. Denne trådløse teknologien, kalt Rezence, vil også kunne tas i bruk for å kommunisere med for eksempel mus, tastatur og lignende.

De nye prosessorene vil fortsette å produseres i den samme 14nm prosessen som Broadwell, og det ventes at den nye 10nm produksjonen vil starte med neste generasjon som bærer kodenavnet Cannonlake.

INTRODUKSJON: Kirks Skaugen fra Intel introduserte de første Skylake prosessorene.

Full støtte

Ellers vil den nye arkitekturen basert på LGA 1151 støtte Thunderbolt 3.0 over USB type C, opptil 20 PCIe tilkoblinger og de nye prosessorene vil kunne støtte tre individuelle skjermer.

Intels forrige generasjon, Broadwell, har fått kritikk for å ha kommet sent til markedet, mye grunnet overgangen i produksjonsprosessen til 14nm. En ny Broadwell-prosessor, i7-5775C er kommet på markedet nå, meget tett opp mot SKylake-lanseringen, og vil ved første øyekast bli raskt forbigått. Det er også forventet at syklusen til Broadwell vil bli forkortet når Skylake er lansert.

Hva så med AMD?

AMD's direkte konkurrent til Skylake vil bli deres Carrizo prosessorer som også lanseres i disse dager. Foreløpig har ikke Carrizo overbevist når det gjelder strømsparing, og med et prispunkt som er forventet å ligge rundt det samme som Intel, kan det se ut som om AMD kjemper i motbakke.

AMD har uttalt at de ikke er interessert i å kun være aktive i lavpris-markedet, men det ser ut som om firmaet nå kan få litt motbør i det mer tradisjonelle markedet for desktop og bærbare pc-er. Skylake vil uansett være en viktig milepæl for begge selskaper.