SKYLAKE: Fra fjorårets lansering av Intels nyeste prosessor. Til neste år vil Intel bygge inn DSP-funksjonalitet i den, slik at talestyring i dvalemodus blir mulig. (Foto: Intel)
SKYLAKE: Fra fjorårets lansering av Intels nyeste prosessor. Til neste år vil Intel bygge inn DSP-funksjonalitet i den, slik at talestyring i dvalemodus blir mulig. (Foto: Intel)

Til neste år vil «Hei Cortana» vekke opp pc-en din

Intel gjør det mulig å vekke opp pc-en med talestyring ved hjelp av en spesiell slumremodus og ny lydteknologi.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke de aller største nyhetene som har blitt kunngjort under Intels utviklerkonferanse som går av stabelen i San Francisco denne uka. Selskapet har ikke kommet med noen store prosessorlanseringer, i stedet har Intel bevegd seg oppover i næringskjeden og heller fokusert på hva man kan bygge med selskapets produkter.

Likevel finnes det enkelte interessante smådrypp om Intels nåværende og kommende teknologier, og en av dem er muligheten for å realisere en ny «Wake-on-Voice-funksjon».

Nytt og gammelt

Det er to teknologier som er satt sammen som åpner for denne muligheten. Den første delen er Intel Smart Sound-teknologien, som vil bygges inn i Skylake-prosessorene fra neste år av. Denne er basert på å integrere en DSP (Digital Sound Processor) inn i brikken. Fordelen med å bruke DSP i stedet for en prosessorkjerne, er at DSP-en krever langt mindre strøm for å fungere.

Den andre delen av denne løsningen er en spesiell slumremodus, der pc-en i det store og hele sover, men likevel kan skanne etter virus eller hente ned epost. Denne funksjonen er allerede innebygd i flere av Intels prosessorer, både Haswell, Broadwell og den nye Skylake-prosessoren har denne funksjonen, og den heter Intel Ready Mode.

Til sammen vil disse funksjonene gjøre det mulig å realisere talestyrt vekking av pc-en, for eksempel ved hjelp av Microsoft Cortana, talestyringsassistenten som er innebygd i Windows 10.