KRYMPET: De nye serverprosessorene for massemarkedet fra Intel er krympete utgaver av forgjengeren. Her viser Kirk Skaugen i Intel forskjellen på dagens og morgendagens prosessorer.
KRYMPET: De nye serverprosessorene for massemarkedet fra Intel er krympete utgaver av forgjengeren. Her viser Kirk Skaugen i Intel forskjellen på dagens og morgendagens prosessorer.

Serversesong hos Intel

Flere nye prosessorer for både vanlige og spesialbygde servere blir lansert de kommende tre månedene.

Publisert Sist oppdatert

Nesten uansett hva du foretar deg på nettet, er det servere som betjener deg i den andre enden. Og det store flertallet av disse serverne har en Intel-prosessor innebygd. De kommende ukene og månedene kommer det en overflod av nye serverprosessorer fra den kanten, melder våre kolleger i Computerworld.com.

Servere for de mange

Prosessoren med høyest profil og gjenkjennelse, som vil komme litt senere dette kvartalet, er de nye Intel Xeon-brikkene for servere i massemarkedet. Disse brikkene har prosjektnavnet Broadwell-EP, og er beregnet for en- og toprosessorservere. Dette blir altså de nye prosessorene i Intels mestselgende prosessorfamilie for servere.

Det er foreløpig få detaljer som har kommet fram om disse brikkene, men de skal altså baseres på Intels Broadwell-arkitektur. Det er likevel rimelig å forvente at disse brikkene vil for høyere ytelse og få funksjoner som gjør at data flyter raskere i og mellom servere i et datasenter. Brikkene kan også komme med flere prosessorkjerner, DDR4 minne og raskere nettverksstøtte. Forgjengeren Haswell-EP hadde opptil 18 kjerner.

Kraftigere serversystemer

For servere med mer enn fire prosessorer, vil Intel seinere i år komme med den kraftigere Broadwell-EX-prosessoren. Den skal blant annet ha et større hurtigminne enn sine forgjengere.

Ifølge analyseselskapet Linley Group, kommer Intel også til å komme med nye 16-kjerners Intel Xeon D-prosessorer. Dette er en system-on-a-chip (SOC) familie rettet mot hyperskalerte arkitekturer, der brikken skal inngå i servere, nettverksenheter, lagringsmatriser og apparater. Den nye Xeon D kommer også til å være basert på Intels Broadwell-arkitektur.

Skreddersøm

Mange store selskap ønsker i større grad å få tilpasset prosessorene til sine egne behov. For å svare på denne etterspørselen justerer Intel sine kontrollere, logikk og andre brikkekomponenter , for å tilpasse produktene sine til kundespesifikke anvendelser.

Intel har tidligere opplyst at kundetilpassete brikker sto for 40 prosent av den totale omsetningen av serverbrikker i fjerde kvartal i fjor.

I tillegg ønsker Intel å lage brikker som kjører spesifikke applikasjoner spesielt raskt. Det skal løses ved å integrere FPGA-kretser (Field-Programmable Gate Array), som selskapet skaffet seg etter oppkjøpet av Altera i fjor, inn i prosessorene sine. FPGA-er kan jobbe mye raskere enn prosessorer, men de bruker mer elektrisitet.

Sjefen i Intel, Brian Krzanich, sa i et markedsmøte at den første brikken som kombinerer Intel- og Altera-teknologi vil komme i løpet av første kvartal i år. De vil kombineres i ett brikkesett, men på separate prosesseringsenheter. Etter hvert vil disse teknologiene smelte sammen, sa Krzanich, uten å komme med noen detaljer om når.