GRAFIKKPROSESSOR: Grafikkort brukes mye innen kunstig intelligens. (Foto: Intel)

Intel dropper viktig maskinvare for kunstig intelligens

Dropper sin neste store satsning innen grafikk-brikker på et tidspunkt hvor etterspørslen eksploderer.

Halvleder-giganten Intel sliter med å produsere maskinvaren som skal drive den nye bølgen av tjenester assistert av kunstig intelligens (KI). Bare noen måneder etter at ChatGPT viste det store potensialet til KI-assisterte tjenester, har Intel en kjedelig melding i forhold til selskapets kommende KI-maskinvare.

Selskapets kommende satsing på dedikerte server-GPUer, den kommende «Rialto Bridge»-plattformen, blir nå kansellert. Det opplyser Intels fungerende leder for Accelerated Computing Systems-avdelingen (AXG), Jeff McVeigh, på selskapets nettsider.

Ingen brobygging

Rialto Bridge ble nevnt så sent som i mai 2022 som klar for produksjon en gang i 2023, men det blir det ikke noe av.

I stedet vil Intels kommende bud på ny dedikert maskinvare for bruk til tungregning og kunstig intelligens være den kommende «Falcon Shores»-arkitekturen, som opprinnelig skulle debutere i 2024, men som nå vil bli skjøvet tilbake til 2025.

Samtidig skrinlegges planene om å gjøre Falcon Shore til en kombinert CPU+GPU-hybridenhet, for å bare eksistere som et grafikkakseleratorkort, skriver nettmediet Anandtech.

Dårlig timing

For Intel kommer produktkanselleringen på et tidspunkt da flere teknologiselskaper seriøst oppgraderer datasentrene sine med KI-maskinvare.

Før Falcon Shores generasjon er klar i 2025, må Intel nøye seg med sitt førstegenerasjonsprodukt for KI- og HPC-formål, Ponte Vecchio, som siden har blitt omdøpt til «Max Series».

Her tilbys opptil 128 av Intels Xe-grafikkjerner, parret med 128 gigabyte minne. Rialto Bridge-generasjonen skal her ha tilbudt opptil 160 kjerner.