FART PÅ MOBIL: Facebook har fått taket på mobilmarkedet og satser på video som vekstgrein. Foto: IDGNS
FART PÅ MOBIL: Facebook har fått taket på mobilmarkedet og satser på video som vekstgrein. Foto: IDGNS

Facebook opp og Twitter stagnerer

To sosiale nettverk, to skjebner. Facebook suser forbi estimatene og leverer knalltall.

Publisert Sist oppdatert

Verdens største «land», som Facebook med sine 1,7 milliarder medlemmer ville vært omsatt til IRL-termer, har en blomstrende økonomi.

Fart på mobil

Det er annonsesalg takket være mobiltjenestene og nye videoløsninger som gjør Mark Zuckerberg og hans kumpaner enda rikere.

Mobilsatsingen til Facebook var den svakeste delen av selskapet da de ble børsnotert i 2012, og de første to årene var dette en hodepine og brems.

Satsing på nyutvikling og nye tjenester forbeholdt mobilen har endelig begynt å gi resultater.  I fjor utgjorde annonseinntektene fra mobil 76 prosent av omsetningen, i andre kvartal i år var denne andelen steget til 84 prosent.

- Folk brukte ord og tekster for å uttrykke seg selv før. Framover kommer mer av disse uttrykkene til å være video. Og flere av disse virtuelle virkelighetene kombinert med sanntid kommer til å være en viktig del av hvordan denne videoformidlingen foregår, sier Mark Zuckerberg til New York Times i samband med tallene.

Den siste referansen er til raptusen rundt Pokemon Go, som er en slik type kombinasjon av virtuell virkelighet og realitet. Zuckerberg legger ikke skjul på at han er en fan av sommerens store mobilgreie.

Rekordnivå

Omsetningen endte på 53,2 milliarder kroner (6,24 milliarder USD), høyere enn analytikerne hadde forventet, skriver Reuters.

Kvartalstallene sender aksjene i Facebook opp til rekordnivå. 130,01 dollar er det høyeste nivået noensinne.

Medlemstallet økte til 1,71 milliarder fra 1,49 milliarder for et år siden.

Stagnasjon og vekst

Imens sliter Twitter, tjenesten som har spilt en vel så sentral rolle i utviklingen av sosiale medier.

Brukerbasen står stille på rundt 313 millioner, og det virker ikke som noen gode ideer som rulles ut som funksjoner gir noe effekt for selskapet. Dermed faller børsverdi en til rundt 11 milliarder dollar, eller om lag 2 Yahoo, melder Reuters.

Med tre prosent vekst siste år er medlemstallet skuffende. Og selv om omsetningen økte 20 prosent til 5,1 milliarder kroner (602 millioner USD) mål mot samme kvartal for et år siden, er ikke det nok til å berolige analytikerne, skriver Mobile World.

Norge på nett

Ifølge de nyeste tallene fra Ipsos om bruken av sosiale medier i Norge, hadde Facebook 3,2 millioner brukerprofiler i Norge. 85 prosent av brukerne er innom Facebook daglig. Dattertjenesten Instagram har drøyt 1,6 millioner brukere, og en tredjedel er innom tjenesten minst én gang i uka.

Twitter har 951.000 brukere og 49 prosent av disse bruker tjenesten en gang i uka eller oftere, forteller Ipsos-tallene.