God driv for Bubblare.no

Den norske avleggeren av videotjenesten Bubblare har flere visninger av norske videoer enn YouTube, hevder selskapet selv.

Publisert Sist oppdatert

De kaller seg et videocommunity og har etablert seg som en slags skandinavisk YouTube. En måned etter den norske lanseringen har det svenske selskapet flere visninger på skandinaviske filmklipp enn verdensberømte YouTube.

Bubblare viser til at videoer som Metallblade Woman har hatt ca 7 900 seere på Bubblare.no, sammenliknet med Youtubes ca 100. Et annet eksempel er ”Slemme jenter” er blitt lastet ned ca 27.000 ganger på Bubblare. Youtubes tall stopper på rundt 3.500.

Administrerende direktør Oskar Kalmaru mener at det sier seg selv at lokalt slår globalt. Skal man nå ut til en skandinavisk publikum bør det lastes opp på Bubblare.

Han innrømmer likevel at det kan være skandinaviske filmklipp som er større på YouTube enn på Bubblare. Det som er populært på den svenske nettsiden er heller ikke det samme som er populært på den norske, og det er ingen krysspublisering mellom dem.

Kalmaru er godt fornøyd med den første måneden etter lansering i Norge.

- Det har gått bedre enn den første måneden i Sverige. Vi har fått veldig god mottakelse fra både bransje, media og brukere, sier han.

Vil det vare?

Etter YouTubes enorme suksess har stadig flere kritikere kommet på banen. De siste rapportene fra Forrester Research spår en dyster fremtid for YouTube. Får de rett vil utviklingen også kunne ramme lokale etterlikninger som Bubblare.

De tror at YouTube vil bli stilt for retten for brudd på opphavsrettlovene og tape. YouTube vil tvinges til å ta bort alt materiale som er beskyttet av opphavsrett, noe som betyr at nesten alt profesjonelt laget innhold forsvinner. Dette vil igjen gjøre YouTube mindre attraktivt for brukerne, mener analytikerne ifølge Internetworld.se.

IDC har kommet med lignende analyser og for en uke siden uttalte milliardærene og it-kjendisen Mark Cuban at bare en idiot ville ha kjøpt YouTube. Forrester og IDC spår at YouTube tilslutt vil ende opp som Napster. At YouTube har lykkes med å få noen innholdleverandører som NBC og Warner Music med på laget, vil ikke være nok .