Foto: Apple
Foto: Apple

De største WWDC 2022-nyhetene

Masser på software-fronten, men ikke minst også ny slimline MacBook Air med ny M2-prosessor.

Publisert

Og da gikk startskuddet for den årlige konferansen for utviklere i Apples nedslagsfelt, WWDC 2022.

Plenty med nytt innen operativsystem ble presentert, med hovedvekten på iOS 16 for iPhone og iPad, samt MacOS 13 Ventura - men dagens lys blir også sett av en ny MacBook Air, flat og fin, og en oppdatert MacBook Pro 13". Likt for begge disse to bærbare: Apple Inside, typ M2-chip.

M2 i MacBook Air og Pro 13"

Neste generasjon Apple Silicon er her, ikke overraskende kalt M2. Ett hakk bedre enn forgjengeren M1, med andre ord - Apple selv hevder at ytelsen overgås med 18%. De første to maskinene som har fått æren er MacBook Pro 13" samt en splitter ny MacBook Air.

Denne har fått nytt, flatt og slankt design, ny MagSafe-plugg og flere (nedtonede) farger å velge mellom. Den er lett, med kun drøyt 1,2 kg, og kabinettet er ikke tykkere enn såvidt over 11 mm! Også skjermen er fornyet med 10 bits fargespekter, og et kamera på 1080p. Og det lille hakket i toppen, kjent fra iPhone og storebror MacBook Pro. Denne modellen hang litt etter i skjermen, og det ser nå ut til å gå rette veien.

iOS 16

iOS 16 blir det kommende operativsystemet for Apples mobile enheter, det vil si iPhone og iPad. Vi glemmer ikke iPod touch, men den har altså utgått fra sortimentet.

Også tvOS blir oppdatert til versjon 16, men her er det ingen store features å snakke om.

For øvrig er også CarPlay, en del av iOS 16, oppdatert og videreutviklet - her vil systemet etter hvert kunne ta over sentrale funksjoner av bilen slik som turtall, klimaanlegg og liknende. Apple er allerede i gang med å samarbeide med produsenter som Volvo / Polestar, Mercedes, Nissan og Renault.

iOS 16 bringer vesentlige nyvinninger til iPad-fronten, og da spesielt innen multitasking. iPad og Mac blir stadig likere, og funksjonalitet deles på tvers av plattformer. Eller for å si de bedre: De korresponderer slik at det blir letter å sømløst gli mellom de, alt etter behov. For eksempel får vi en ny funksjon kalt Stage Manager, som gir oss skalerbare vinduer á lá macOS 13 Ventura. Og litt av hensikten er også å kunne bytte enkelt mellom åpne vinduer fra ulike applikasjoner, som det kan være vanskelig å holde styr på.

Freeform er en annen kløktig ting som fungerer som en slags tavle du kan dele i en gruppe-samtale og som alle kan bidra inn på - litt som et interaktivt, kollaborativt whiteboard. Og vi får også en ny låsskjerm, som kan tilpasses mer etter eget ønske.

Apple Watch

Også smarturet Apple Watch får nye funksjoner, og spesielt tilrettelagt for løping som aktivitet med intelligens knyttet til løpesteg- og frekvens samt vertikal bevegelse. Dette er funksjoner som har fantes en stund hos Garmin. I tillegg får vi historikk knyttet til atrieflimmer (hjerte-arytme) samt nye urskiver og også sporing av daglige medisiner og kosttilskudd. Den vil til og med kunne passe på at det ikke oppstår konflikter. Eller om det er noe spesielt å tenke på dersom du er gravid.

All ny programvare-funksjonalitet vil komme etter hvert - i første omgang til utviklere som får beta-testet nyhetene, og til høsten til alle oss andre. Og ikke nødvendigvis alt på én gang, heller - vi har i senere tid sett at Apple liker å ta hele året i bruk for å rulle ut ny funksjonalitet etter hvert som den blir moden.

Takk til MacWorld Sverige