VIV: Dag Kittlaus på plass på VIV-konferansen i New York. (Arkivfoto)

Siri får en lillesøster

Hils på Viv. Siri-pappa Dag Kittlaus presenterer fruktene av fire års arbeid under Disrupt NY 2016.

Publisert Sist oppdatert

I dag, mandag 9. mai, presenteres Viv som neste generasjons kunstig intelligens under Disrupt NY 2016, en teknologikonferanse i New York for oppstartvirksomheter.

Viv og vi

Viv er hjertebarnet til norsk-amerikaneren Dag Kittlaus og medgründerne Adam Cheyer og Chris Brigham. Kittlaus, med bakgrunn fra Telenor, Stanford og Motorola, stod også bak Siri før den digitale assistenten ble kjøpt opp av Apple.

En studie fra 2015 viser at smarttelefonbrukere bruker kun fem apper 80 prosent av tiden. Og alle de store innen it prøver å ta kontroll over oppmerksomheten vår, blant annet gjennom fremstøt innen kunstig intelligens.

Alle de store har nå hver sin digitale taleassistent. Apple har Siri, Microsoft har Cortana, Google har Google Now, Amazon har Alexa og også Facebook er på banen med chatbot-er. Alle kniver om å være fremst, og for Apple representerer alle disse systemene potensielle trusler all den tid de kan formidle tjenester som går utenom hovedplattformen.

Som for eksempel å initiere elektroniske transaksjoner utenom apper eller OS-systemtjenester.

AI

Både Apple og Google forsøker også i stadig økende grad å integrere kunstig intelligens i de mobile operativsystemene med hurtigtilgang via nedtrekks-skjermen Varslinger i IOS. Ideelt sett kan Siri være proaktiv og foreslå handlinger til rett tid og sted uten aktiv brukermedvirkning. Eller utføre handlinger på bakgrunn av talekommandoer.

Men Siri under Apple har ikke lengre samme funksjonalitet som systemet hadde under Kittlaus’ formynderskap. Direkte bordbestillinger på restauranter forsvant for eksempel ut da Apple kjøpte opp løsningen.

Men det er en slik direktelinje til ulike tjenestetilbydere Viv prøver å gjenopprette. Som å bestille pizza direkte gjennom tale-interaksjon, uten å åpne en app. 

Åpen ramme

Denne infrastrukturen krever en omfattende avtaleverk direkte med de involverte partene. Og Viv er ment å skulle være åpen, slik at alle kan snakke til alt. Ideelt sett.

Og etter tre og et halvt års hardt arbeid skal Viv nå for første gang demonstreres for verden, tvitret Kittlaus selv. Og så får vi se om det blir enklere å snakke seg frem til en pizza fremfor å trykke på en knapp i en app.

Du kan lese mer om Viv på viv.ai

Via The Washington Post