- Maktmisbruk!

Markedsplassen Justcoin legges ned. Bankene har skylden, mener bitcoin-bruker.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er ille, sier Simen Fure Jørgensen i Iterate. Jørgensen er en ivrig tilhenger av den digitale valutaen bitcoin, og han mener det er de tradisjonelle bankene som har skylden i at Justcoin legges ned.

Stenger

Justcoin er en norsk bitcoin-børs hvor brukere kan kjøpe, selge og handle den digitale valutaen bitcoin. På tirsdag fikk brukere av den norske bitcoin-børsen beskjed via e-post, Twitter og nettsamfunnet Reddit om at markedsplassen stenger.

Siste frist for å ta ut de digitale pengene er satt til 11. november, og ifølge E24 skal grunnleggerne av Justcoin ha skrevet at det ikke lenger er mulig å gjøre innskudd, og at all handel stenger onsdag. De oppfordrer derfor brukerne til å trekke sine bitcoin-verdier så raskt som mulig.

Skylder på banken

I meldingen på Reddit skriver Justcoin at nedleggelsen skyldes at banken deres har gitt beskjed om at de ikke lenger aksepterer bedrifter som driver med digital valuta, og det gjelder også norske banker.

– Uten en bankkonto har vi ingen forretning, og vi må legge ned. Denne hendelsen viser behovet for desentraliserte betalingsnettverk, skriver grunnleggerne på nettsamfunnet Reddit.

Maktmisbruk

- Dette er misbruk av makt! Norske banker vil ikke gi konto til de med digital valuta. Bitcoins er en konkurrent til de tradisjonelle bankene, og de er redde for konkurranse, hevder Jørgensen.

Jørgensen skaffet seg sine første bitcoins i februar i år, og da åpnet også firmaet hans Iterate for at kundene kunne betale med digital valuta.

Selskapet mener Bitcoin representerer en spennende utvikling og ønsket derfor å utforske mulighetene som ligger i teknologien.

-Det handler jo også om å holde seg oppdatert på en teknologi som begynner å bli interessant, også her i Norge, sa Jørgensen til Computerworld da.

En bitcoin tilsvarer i dag 2.264 kroner. Nå må Jørgensen selv ta ut sine bitcoins, men han har fortsatt tro på at det vil skje en utvikling med digital valuta i fremtiden.

Om bitcoin:

(Informasjon hentet fra Wikipedia:) Bitcoin er en digital valuta laget i 2009 av Satoshi Nakamoto. Navnet refererer også til åpen kildekode-programvaren han designet som gjør bruk av valutaen, og peer-to-peer-nettverket som det utgjør. Den totale Bitcoin-økonomien ble 18. november 2012 verdsatt til 122.252.993 USD (95.780.478 EUR).Til forskjell fra de fleste andre valutaer avhenger ikke Bitcoin av noen sentrale utsteder. Bitcoin bruker en distribuert database spredt ut over noder i et peer-to-peer-nettverk til å loggføre transaksjoner, og bruker kryptografi for å tilby grunnleggende sikkerhetsfunksjoner, som å forsikre at bitcoins bare kan brukes av personen som eier dem, og aldri mer enn én gang.

Bitcoins design tillater anonymt eierskap og anonyme overføringer av verdier. Bitcoins kan lagres på en personlig datamaskin i form av en wallet-fil, eller hos en tredjeparts wallet-tjeneste. I begge tilfeller kan bitcoins sendes over internett til hvem som helst med en Bitcoin-adresse. Bitcoins peer-to-peer-topologi og fravær av sentralstyring gjør det umulig for noen autoritet, statlige eller andre, å manipulere verdien av valutaen ved å produsere mer av den og dermed indusere inflasjon.