ALLSIDIG VERKTØY: Raspberry Pi kan brukes til mye, nå også som værstasjon. Maskinen på bildet er konfigurert som en Onion-ruter med Tor. (Foto: Sage Ross/Wikimedia Common (CC BY-SA 3.0))

Værstasjon på Raspberry Pi

Oracle og Raspberry Foundation samarbeider om et nytt skoleprosjekt der skoler får utdelt en værstasjon basert på den lille populære datamaskinen.

Raspberry Pi er en liten og billig datamaskin hovedsakelig beregnet til bruk i utdanning. Den kan kjøre GNU/Linux, Windows og forskjellige BSD-distribusjoner, og brukes til mye rart - fra programmering til vanlige pc-oppgaver som surfing og skolearbeid. Kun fantasien setter grenser for hva man kan gjøre med en Raspberry Pi.

Komplett værstasjon

Siden lansering av den første modellen i 2012 nå har den ideelle organisasjonen Raspberry Pi Foundation solgt over fem millioner enheter.

Siden mars i år har organisasjonen i samarbeid med Oracle begynt å dele ut datamaskin og tilbehør til 1.000 skoler over hele verden som har lyst til å sette opp sin egen værstasjon. Skolene får også komplett læringsopplegg og materiale om programmering av værstasjonen og om vær og vind generelt. 

Målgruppen er elever mellom 11 og 16 år, og prosjektet innebærer forskjellige aktiviteter innen data, meteorologi og geografi.

Programmering og analyse

Skoler som deltar i prosjektet vil få alt som trengs for å sette opp en egen værstasjon, inkludert en Raspberry Pi og et spesielt utviklet tilleggskort.

- Pakkene er i seg selv veldig spennende, og inneholder alt du kan forvente fra en fullt fungerende værstasjon. Vi er overbevist om at elevene vil bli engasjert i prosjektet, at de vil lære nye og nyttige kunnskaper, og at de kommer til å ha det gøy mens de holder på, sier Eben Upton, administrerende direktør for Raspberry Pi Foundation i en melding.

Elevene vil bli bedt om å utvikle applikasjoner for værstasjonen sin, for å samle inn og analysere data. Dataene lagres i en Oracle-database i nettskyen. Et rammeverk utviklet i samarbeid med Oracle Academy skal gjøre det enkelt å hente ut data med SQL-spørringer. Jane Richardson, EMEA-direktør i Oracle Academy sier i en melding at Oracle mener prosjektet er en av de beste måtene man kan inspirere den neste generasjonen til it-yrker.

- Målet vårt med Raspberry Pi Weather Station-prosjektet er ikke bare å vise hvordan informatikk kan hjelpe dem å forstå verden bedre, men også å gi dem praktiske muligheter til å utvikle kunnskaper, sier Richardson.

Skolene får også en spesiell "Weather Station for Schools"-blogg, der skolene som deltar kan skrive om og dele sine erfaringer med hverandre, og andre.

Lærere som er interessert i å delta i prosjektet kan lese mer og søke på raspberry.org. Ytterliggere værsstasjonspakker vil bli tilgjengeliggjort for kjøp til en rimelig penge etter de 1.000 gratispakkene er delt ut.