BÆREKRAFT: Det norske selskapet Green Edge Compute har utviklet en bærekraftig måte å bygge og drifte datasentre på. Nå skal de etablere ti nye datasentre i Norge, som benytter seg av væske til kjøling. (Foto: Efman/Shutterstock)
BÆREKRAFT: Det norske selskapet Green Edge Compute har utviklet en bærekraftig måte å bygge og drifte datasentre på. Nå skal de etablere ti nye datasentre i Norge, som benytter seg av væske til kjøling. (Foto: Efman/Shutterstock)

Telenor inngår sin største sikkerhetskontrakt i år

Skal levere infrastruktur og sikkerhet til Green Edge Compute.

Publisert

Green Edge Compute skal etablere ti bærekraftige datasentre rundt om i landet. Telenor skal bidra med kritisk infrastruktur og skal være ansvarlig for sikkerheten til sentrene. Avtalen er en av Telenors største sikkerhetskontrakter så langt i år, skriver Telenor i en pressemelding.

Datasenter krever mye strøm. Derfor har det norske selskapet Green Edge Compute utviklet en mer bærekraftig måte å bygge og drifte datasentre på. Nå skal de etablere ti nye datasentre i Norge, som benytter seg av væske til kjøling.

Etter at væsken har kjølt ned serverne, blir det sendt inn i fjernvarmenettet til byen der datasenteret er plassert, slik at det igjen kan brukes til å varme opp næringsbygg og private boliger. Det er anslått at om lag 90 prosent av energien vil bli gjenbrukt.

Birgitte Engebretsen, Telenor
Birgitte Engebretsen, Telenor

– Prosjektet er et stjerneeksempel på hvordan teknologi kan være med på å skape positive miljøeffekter. Datasentre er en sentral del i den kritiske infrastrukturen i Norge, og norske datasentre gir bærekraftige løsninger, arbeidsplasser og positive ringvirkninger i lokalsamfunn. Det er derfor inspirerende for oss i Telenor å få være med på satsningen til Green Edge Compute, sier Birgitte Engebretsen, leder for Telenor Bedrift, i pressemeldingen.

Sikkerhet i høysetet

– Prosjektet er et stjerneeksempel på hvordan teknologi kan være med på å skape positive miljøeffekter.

Telenors rolle i prosjektet er å levere kritisk infrastruktur til datasentrene. I tillegg til fiberleveranser, skal selskapet også levere en portefølje av sikkerhetsprodukter. Når alle de ti datasentrene er ferdig bygget, vil den årlige omsetningsverdien for Telenor ligge på over 20 millioner kroner. Avtalen er dermed en av Telenors største sikkerhetskontrakter så langt i år.

– Det sier seg selv at sikkerhet står øverst på agendaen for oss som bygger og drifter datasentre. Telenor Norge eier og drifter selv samfunnskritisk infrastruktur, og håndterer cyberangrep daglig; alt fra avanserte forsøk på spionasje og lammelse av tjenester til forsøk på innbrudd og tyveri av data. Telenor var et naturlig førstevalg for oss da vi lette etter en sikkerhetspartner, og vi ser frem til godt samarbeid, sier ansvarlig for forretningsutvikling i Green Edge Compute, Jan Georg Larsen.