NY KONGE: Eierne bak TikTok har overtatt som den mest lønnsomme teknologigiganten i Kina, til tross for sviktende tillit i vesten. (Foto: Tiktok)

ByteDance med rekordoverskudd tross TikTok-tap

Kinesiske ByteDance økte driftsresultatet med 79 prosent til rundt 25 milliarder dollar i 2022. De klarte dette, til tross for at deres datterselskap TikTok sliter med tvil om sikkerheten.

Publisert

Driftsresultatet til ByteDance kommer frem i en sak av Financial Times, som viser til to investorer som skal ha blitt informert om tallene. Den solide veksten i resultatet bidro til at ByteDance gikk forbi både Tencent og Alibaba i resultat som lenge har regjert som de mest lønnsomme teknologigigantene i Kina.

ByteDance har hovedkvarter i Beijing, mens selskapet er registrert på Cayman Islands. Det ble grunnlagt av Zhang Yiming, Liang Rubo og en gruppe andre i 2012. De utviklet videotjenesten TikTok og den kinesiske spesialvarianten Douyin.

TikTok er fortsatt eid av ByteDance og dermed en del av inntektsøkningene i 2022, som i hovedsak skyldes solid vekst i annonsørinntekter for TikTok og søsterappen Douyin. Mer spesifikt økte inntektene til 85 milliarder dollar, som er en oppgang på mer enn 30 prosent fra året før.

Hardt rammet

Både Tencent og Alibaba har blitt hardt rammet av Beijings strenge reguleringer av landets teknologikjemper. De to selskapene har rapportert driftsresultater på henholdsvis 23,9 og 22,5 milliarder dollar for 2022, ifølge Financial Times.

ByteDances eksplosive vekst kommer samtidig med at TikTok møter økte sikkerhetsbekymringer fra myndigheter og regulatorer over hele verden. Den amerikanske regjeringen har blant annet bedt om et forbud mot eller en utskilling av TikToks amerikanske arm.

TikTok-sjef Shou Zi Chew forsvarte appen i en kongresshøring i USA i mars, og sa at TikTok vil unngå «enhver manipulasjon fra enhver regjering». Beijing har samtidig sagt at de vil motsette seg ethvert trekk for å skille TikToks amerikanske arm fra sine kinesiske eiere.