KRYMPER: Fortsatt synker pc-salget, men Canalys mener det vil snu neste år. (Foto: Istock)

Det totale salget av pc-er i USA fortsetter å avta kraftig

Ifølge nye tall fra Canalys, krympet det totale pc-salget i USA med 28 prosent i første kvartal 2023 sammenlignet med året før.

I første kvartal ble det solgt 14 millioner pc-er i USA, skriver analyseselskapet Canalys i sin kvartalsrapport om pc-markedet.

De dårligste tallene er for bærbare datamaskiner, som har falt 31 prosent siden første kvartal 2022.

Tallene inkluderer salg til private, bedrifter og utdanningsinstitusjoner, og spesielt selskaper har blitt hardt rammet av inflasjonspress og renteøkninger, noe som har ført til besparelser på ny it-maskinvare, mens flere prøver å forlenge pc-enes livssyklus.

Det er hva sjefanalytiker Ishan Dutt fra Canalys sier i en pressemelding.

Vekst i 2024

Etter syv kvartaler på rad med negativ vekst i pc-salget, forventer nå Canalys’ sjefanalytiker at ting vil snu snart.

Analysehuset forventer amerikansk pc-salg i 4. kvartal 2023 vil vokse med seks prosent, mens helårsomsetningen i 2024 forventes å være 13 prosent høyere enn i 2023.

Ifølge Dutt skyldes de positive forventningene at inflasjonen faller, noe som er et signal om at pengepolitikken ikke vil bli ytterligere skjerpet. I tillegg nevner han at private forbrukere også begynner å øke sine innkjøp mens utdanningsinstitusjoner i USA snart vil kjøpe ny it-maskinvare til etter ferien, noe som er spesielt gode nyheter for salg av Chromebooks.

Ifølge Canalys 'markedsanalyse ligger Dell på 27,1 prosent i det meste av markedet for stasjonære og bærbare datamaskiner i USA. HP følger etter med en markedsandel på 26,6 prosent, mens Lenovo er den tredje største med 15,1 prosent. Deretter kommer Apple med 12,2 prosent. Tallene er første kvartal 2023.