KRITISK: Vær kritisk og gjør god research før du legger inn kortinformasjon og bestiller noe fra en ukjent nettbutikk, oppfordrer Knowbe4. (Foto: Istock)
KRITISK: Vær kritisk og gjør god research før du legger inn kortinformasjon og bestiller noe fra en ukjent nettbutikk, oppfordrer Knowbe4. (Foto: Istock)

Sikkerhetselskap advarer om utbredt svindel før jul

Falske nettbutikker opprettes i et hurtig tempo før jul. – Varemangelen som mange butikker i år opplever, utnyttes flittig av svindlere nå i førjulstiden, advarer sikkerhetsekspert Jelle Wieringa.

It-sikkerhetsselskapet Knowbe4 registrerer at bruken av falske nettbutikker er ekstra utbredt i år.

– På grunn av COVID-19 har flere butikker hatt problemer med å få inn enkelte varer. Når foreldre ikke finner det barna ønsker seg i kjente nettbutikker, kan det bli fristende å ta sjansen på en ukjent nettbutikk som har varen inne. Det kan være en svindelbutikk, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i Knowbe4, i en pressemelding.

– Vi ser at svindlerne er raske med å sette opp og ta ned igjen falske nettbutikker. Mange er aktive i kun et døgn, før de tas ned og erstattes av nye falske nettbutikker, sier Wieringa.

Vær kritisk til gode anmeldelser

Jelle Wieringa, Knowbe4
Jelle Wieringa, Knowbe4

Knowbe4 anbefaler å være kritisk til nettbutikker der den eneste formen for kontakt­informasjon er et kontaktskjema. Ut fra angrerettloven er norske nettbutikker påbudt å opplyse om adresse, epost og organisasjonsnummer.

I tillegg bør du undersøke hvor lenge nettsider har eksistert og ikke stole på gode anmeldelser. – Svindlerne gjør seg stadig mer flid, også for «feller» som bare skal være aktive i et døgn. Hvis en nettbutikk fremstår som trygg på grunn av gode anmeldelser, bør du undersøke anmeldelser noen måneder tilbake i tid. Ingen ekte nettbutikker får kun fem stjerner over en periode på tre måneder, sier Wieringa.