ØDELEGGE: Flere sletter data selv eller ødelegger enheten når de skal bytte mobil eller nettbrett. Ifølge en sikkerhetsekspert vil ikke dette gi noen garanti på at informasjonen blir borte. 

– Nå må folk våkne

Undersøkelse viser at ni av ti nordmenn slurver med sletting av personlig data på gamle mobiler og nettbrett.

Publisert Sist oppdatert

I en undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Elkjøp svarer 70 prosent av de spurte at de er opptatt av at personlig data ikke kommer på avveie når de skifter ut sine gamle mobiler og nettbrett.

Samtidig oppgir bare 11 prosent at de sørget for at denne informasjonen virkelig ble slettet på sin gamle enhet. Lars Løfsgaard, salgssjef i it-sikkerhetsfirmaet Ibas, mener dette kan føre til at private filer havner i feil hender.  

– Det er en reell trussel at persondata vil komme på avveie når kun 11 prosent får profesjonell hjelp til å slette. Når du gir slipp på din gamle enhet, kan ny eier få fri tilgang til praktisk talt hele ditt digitale liv, det være seg telefondata, SMS, MMS, passord, nettbankinfo, nettleserhistorikk, bilder, videoer og e-posttilgang, sier Løfsgaard i en pressemelding fra Elkjøp.

Ingen garanti

Undersøkelsen viser også at flere sletter data selv eller ødelegger enheten når de skal bytte mobil eller nettbrett. Men ifølge Løfsgaard gir ikke dette noen garanti på at informasjonen er borte for alltid. 

Han forteller at hvis du prøver å ødelegge enheten, så har du heller ingen garanti på at SIM-kortet og det interne og eksterne minnet også ødelegges. Han mener at utfordringen er at folk flest ikke vet hvor data er lagret på enheten. Nå oppfordrer han både privatpersoner og bedrifter til å våkne og ta de nødvendige forholdsreglene.

– Privatpersoner må kreve at butikker sletter gamle enheter med 100 prosent sikker programvare. Samtidig bør bedrifter inkludere smarttelefoner og nettbrett i de sletterutinene de allerede bør ha på plass for gamle harddisker fra pc-er og servere, sier  Løfsgaard i pressemeldingen.