SIKKERHETSKURS: I forbindelse med Nasjonal Sikkerhetsmåned tilbyr Norsis en opplæringspakke for it-sikkerhet. Den er gratis for de minste bedriftene. (Foto: Istockphoto/Vladimir Kolobov)
SIKKERHETSKURS: I forbindelse med Nasjonal Sikkerhetsmåned tilbyr Norsis en opplæringspakke for it-sikkerhet. Den er gratis for de minste bedriftene. (Foto: Istockphoto/Vladimir Kolobov)

Halvparten uten opplæring

Ny undersøkelse viser at 48 prosent av de spurte ikke har fått opplæring i datasikkerhet på arbeidsplassen. Et alvorlig problem, mener Norsis.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med datasikkerhetsdugnaden Nasjonal Sikkerhetsmåned, som Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) arrangerer hver oktober, har organisasjonen gjennomført en spørreundersøkelse.

I denne undersøkelsen har Norsis avdekket det de karakteriserer som et «alvorlig problem som kan bli svært kostbart for næringslivet», melder organisasjonen i en pressemelding.

Ingen sikkerhetsopplæring

Norsis melder at de har spurt et representativt utvalg om opplæring i datasikkerhet på jobb, og resultatet mener organisasjonen er skremmende:

* Hele 48 prosent sier de ikke har fått opplæring i det hele tatt

* Ytterligere 7 prosent vet ikke om de har fått opplæring på arbeidsplassen eller studiestedet

– Med det fokuset som har vært på cybersikkerhet, den økende faren for dataangrep og de potensielt helt ødeleggende konsekvensene dette kan ha for en virksomhet, er det skremmende mange som ikke tar dette på alvor, kommenterer Ole Anders Ulsrud. Han er ansvarlig for årets Nasjonal sikkerhetsmåned hos Norsis.

SMB er utsatt

Ifølge Norsis-rapporten «Trusler og trender 2017-18» blir de digitale truslene mot norske virksomheter stadig flere og mer avanserte. Spesielt er trusselen mot små og mellomstore virksomheter økende.

– Større selskaper har ofte lyktes med å redusere sin sårbarhet, og det blir derfor mer attraktivt å prøve seg på mindre virksomheter, sier Ulsrud.

Ikke desto mindre kan dette også være en trussel mot de større bedriftene, som bruker småbedrifter som underleverandører.

– Kriminelle finner det svakeste leddet, og bruker ofte små virksomheter som brohoder i angrep mot større mål. Dette må bedriftseiere ta innover seg, for det er arbeidsgivers ansvar å sørge for opplæring, avslutter Ole Anders Ulsrud i Norsis.

 

I forbindelse med Nasjonal Sikkerhetsmåned tilbyr Norsis en opplæringspakke for bedrifter. For virksomheter med færre enn 20 ansatte er denne gratis, og den kan bestilles på Norsis’ nettsider.