KAN BETALE FOR SEG: Samsung legger inn støtte for sin egen mobilbetalingsløsning Samsun Pay i sine smarte kjøleskap. Foto: Samsung

La kjøleskapet kjøpe middag i dag?

Med betalingsløsning i kjøleskapet forsvinner noen, men langtfra alle, overraskelser.

Tingenes Internett betyr at de rareste ting får nettkjenning. At kjøleskapene allerede har denne muligheten er ikke veldig nytt.

Alltid velforsynt

Men hva om de også får betalingsmuligheter? Det er akkurat det Samsung planlegger for sine «smarte» kjøleskap. De skal supplere funksjonene som allerede legges inn der, som blant annet innebærer oversikt over innhold, behov for supplerende innkjøp og der skjermen også har støtte for underholdning slik at kjøleskapet får en helt annen betydning av kul.

Og nå altså flere kjøpemuligheter. Ikke bare bestilling av varer, men også betaling skal være mulig. Skrittet over i at kjøleskapet ikke bare bestiller og bestiller varer som mangler, men også foreslår og bestiller ingrediensene for middager uka gjennom er snublende nær. Med de fordeler og ulemper det kan ha for folkehelsa og miljøet.

I Korea har selskapet avtaler med varehuskjeder som Emart, Lotte Mart og Home Plus for bestilling og levering.

Egen mobilbetaling

Det er Samsung Pay som er teknologigigantens løsning. Dette er en betalingsløsning som Samsung legger inn i flere av sine smarte enheter, inkludert Gear S3, den nyeste smartklokka de har lansert. Allerede ligger en egen Samsung Card-løsning innbakt i kjøleskapene. Den blir utvidet med en egen betalingsløsning basert på SMS-teksting.

Med Pay-løsning på plass innebærer det at kjøleskapet kommuniserer med andre smartenheter fra Samsung om mulige kjøp, og der bestilling og betaling godkjennes i denne enhetens egen app.

For Samsung er dette et tiltak for å tiltrekke seg flere kunder, bekrefter en talsperson til ET News.

For mer umodne markeder

I likhet med andre mobile betalingsløsninger fra store teknologileverandører er ikke relevansen like høy i alle markeder. I Norge er det allerede for eksempel flere nasjonale mobilbetalingsløsninger i et velfungerende bank- og kredittmarked med en regulert telesektor. I land med mer umodne betalingssystemer kan eksterne teknologileverandører få en mer avgjørende rolle.

I Norge kan derimot integrasjonen teknologileverandørene kan levere mellom egne produkter og finans- og forhandlersystemene det som gir dem en åpning. Om de kan forklare at denne nytten er verdt prisen, da.

Kjøleskapets vidunderlige nye verden

Grunnen til at kjøleskapet spiller en slik framtredende rolle i smarte hjem-løsninger, er at den er det eneste husholdningsapparatet som vanligvis alltid er skrudd på. Den er også allerede koplet til strømnettet. I store deler av verden involverer kjøleskap også en integrert fryser.

Her ligger også de nye utfordringene. Om man ikke lenger går tom for melk og smør, åpnes plutselig en dør til en annen mørk virkelighet. For om noen bryter seg inn i kjøleskapet digitalt, er antagelig det mest uskyldige de kan gjøre å slette innkjøpslistene. Eventuelt paret med en bestilling av en hastelevering av ti ganger flere varer enn kjøleskapet har plass til.

Verre er det at det åpner for et nytt sted for cyberkriminelle å bryte seg inn i for å fjernkontrollere, og denne gangen i en småteit dings med egen lommebok. Om lag som å sende åtteåringen på butikken med tusenlapper i lomma.

Sikkerhet i smarte hjem kommer til å bety it-sikring som i en profesjonell virksomhet. Her er også den store utfordringen for tingenes internett.