SPÅDOMMER: Like sikkert som at året nærmer seg slutten, kommer it-spådommene om hva neste år skal bringe. Her er ti trender fra Gartners analytikere. (Foto: Istock)
SPÅDOMMER: Like sikkert som at året nærmer seg slutten, kommer it-spådommene om hva neste år skal bringe. Her er ti trender fra Gartners analytikere. (Foto: Istock)

10 trender for 2018

Et nytt år gir nye muligheter, og det er mange som spår om hva framtiden bringer. Her er markedsanalytikerne i Gartners liste over strategiske it-trender for året som kommer.

Publisert Sist oppdatert

Lenge før julegatene åpner er det mange som begynner å tenke på det som skal skje når nyttårsfeiringen er overstått. Tradisjonen tro har mange meninger om hva som skal skje på teknologifronten i året som kommer, og her kommer listen over it-trendene som markedsanalytikerne i Gartner mener vil berøre de fleste organisasjoner i 2018.

Selskapet presenterer ti enkeltpunkter som er delt i tre hovedtrender: Kunstig intelligens vil gripe ytterligere om seg; den digitale og den fysiske verden vil knyttes tettere sammen; det økende antallet forbindelser mellom mennesker og virksomheter vil utnyttes bedre for utvidet forretning.

De ti områdene Gartner-analytikerne peker ut som viktige trender i 2018 er:

1 – AI Foundation

Kappløpet om kunstig intelligens (AI – Artificial Intelligence), særlig i form av avansert maskinlæring som de store teknologileverandørene er i, vil fortsette til minst 2020. Å bruke AI til å understøtte beslutninger, til å lage nye forretningsmodeller og økosystemer og forbedre kundeopplevelser vil drive digitalisering fram til 2025.

2 – Intelligente apper og analyse

I løpet av de neste årene vil AI inngå i så å si alle apper, applikasjoner og tjenester. I noen tilfeller vil det være synlig og en forutsetning for appen eller tjenesten, i andre tilfeller vil intelligens ligge i bakgrunnen for å bistå tjenesten. Intelligens i appen vil tilby et nytt lag mellom mennesker og systemer, og vil kunne endre arbeid og arbeidsplasser.

3 – Intelligente ting

Intelligente ting er fysiske gjenstander som går forbi stive programmeringsmodeller ved å bruke AI til å levere smartere adferd og interagere mer naturlig med omgivelser og mennesker. Dette omfatter både autonome ting, som biler, droner og roboter, i tillegg til å gi nye egenskaper til mange eksisterende gjenstander i Tingenes Internett (IoT – Internet of Things)

4 – Digitale tvillinger

En digital tvilling er en digital utgave en et system eller enhet i den fysiske verden. En slik digital representasjon av for eksempel en bygning, et skip eller en oljeplattform, der alle detaljer om komponenter, montasje, vedlikeholdshistorie og så videre er dokumentert med metadata, 3D-tegninger og underlagsdokumentasjon kan gi dyp innsikt som i sin tur optimaliserer endringer og drift som øker verdien av det fysiske systemet.

5 – Kanten av skyen

Databehandling på kanten av skyen («Edge Computing») er en topologisk endring der databehandlingen plasseres så nær datakilden som mulig, men fremdeles er i skyen. Dette gjøres på grunn av datamengder, minimal tidsforsinkelse og rask levering. Dette er en endring i arkitekturen som særlig kommer som en følge av de store mengdene av sensorer i Tingenes Internett.

6 – Konverserende plattformer

En ny måte for mennesker til å interagere med systemer er gjennom konverserende grensesnitt. Plattformen bak tar i mot spørsmål eller kommandoer fra brukeren, og reagerer med enten å utføre en funksjon eller spørre etter mer inndata. Dette spår Gartner-analytikerne vil være et primærmål for design av systemer som skal interagere med mennesker.

7 –  Omsluttende opplevelser

Mens konverserende systemer endrer på måten mennesker kontrollerer den digitale verden, vil omsluttende opplevelser endre måten mennesker oppfatter og interagerer med den. Markedet for Virtuell virkelighet (VR – Virtual Reality) og utvidet virkelighet (AR – Augmented Reality) er nå nytt og fragmentert, men dette er under endring og allerede finnes det stor interesse og mange anvendelser med ekte forretningsverdi, også utenfor underholdning.

8 – Blockchain

Blockchain er i utvikling fra en basis for en ren digital valuta til en plattform for digital transformasjon. Teknologiene som ligger under Blockchain åpner for å forlate sentraliserte transaksjons- eller bokføringssystemer til en distribuert basis som åpner for nye anvendelser for både store og små virksomheter. Selv om det Bitcoin som får all oppmerksomhet, finnes det en lang rekke muligheter for anvendelser innen offentlig sektor, helsevesen, produksjon, mediedistribusjon, verifisering av identitet og leveringskjeder, bare for å nevne noen.

9 – Hendelsesdrevet

Digital forretning er ideen om at leverandøren alltid overvåker og reagerer på forretningsmuligheter. Forretningshendelser kan være hva som helst som lar seg registrere digitalt og som representerer en tilstandsendring, for eksempel ferdigstilling av en bestilling eller at et fly lander. Hendelsessystemer bruker IoT, skyprosessering, blockchain, AI og minnebasert dataadministrasjon for å analysere hendelser i større detalj og nærmere sann tid.

10 – Kontinuerlig tilpasset risiko og tillit

For å muliggjøre sanntids digital forretning i dagens situasjon med avanserte trusler og angrep, må virksomhetene bruke kontinuerlig tilpasset risiko- og tillitsvurderinger (CARTA – «Continous Adaptive Risk and Trust Assessment). Sikkerhetsinfrastrukturen må kunne tilpasse seg hele tiden, for å kunne understøtte mulighetene i samme hastighet som digitale forretninger åpner for. CARTA forutsetter at sikkerhet blir langt tettere integrert med den øvrige organisasjonen, tilsvarende slik Devops river ned murene mellom utvikling og drift.