AUTOMATISERER: Deutsche Bahn bygger nytt ip-nett i hele Tyskland med teknologi fra Huawei. (Foto: Altmodern/Istock)
AUTOMATISERER: Deutsche Bahn bygger nytt ip-nett i hele Tyskland med teknologi fra Huawei. (Foto: Altmodern/Istock)

DB investerer 727 millioner i ip-nett etter avtale med Huawei

Det tyske statlige togselskapet Deutsche Bahn, DB, kjøper Huawei-teknologi for 64 millioner euro for sitt nye ip-nettverk.

Nettverket er ryggraden i et digitaliseringsprosjekt som etter hvert vil gjøre det mulig for DB å fjernstyre all togtrafikk, melder Reuters.

Kontrakten ble signert allerede i desember, men har ikke blitt publisert før nå. Tyske selskaper fortsetter å bruke Huaweis teknologi i kritisk infrastruktur, til tross for økende sikkerhetsproblemer hjemme og advarsler fra USA om bruk av kinesisk teknologi.

Kina og sikkerhet

Kritikere hevder at Huaweis nære koblinger til Kinas sikkerhetstjeneste gjør at bruken av selskapets teknologi kan gi kinesiske spioner tilgang til store deler av den viktige infrastrukturen.

Ifølge Deutsche Bahn er det ingenting i tysk lov som hindrer dem i å bruke teknologien, i motsetning til mobiloperatører som må ha nettverkskomponentene sine godkjent av det tyske sikkerhetsorganet BSI – Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik.

Tillatt i Norge

Ingen europeiske land har forbudt bruk av Huaweis teknologi i private bedriftsnettverk, selv om Sverige og Storbritannia har lovfestet bruken i 5G-nettverk og flere andre land har oppfordret operatørene til å unngå den.

I Norge er den eneste begrensningen gitt av Regjeringen Solberg i desember 2019:

«Selskapene velger selv sine utstyrsleverandører i global konkurranse innenfor rammene av sikkerhetsloven. Norske myndigheter utelukker ingen leverandører fra det norske markedet, men har stilt krav til teleselskapene om at de må velge flere enn en leverandør dersom de velger 5G-leverandører fra land Norge ikke har sikkerhetsavtale med. Minst 50 prosent av basestasjonene skal være fra leverandører fra land Norge har sikkerhetsavtale med».