JOBB: Kunstig intelligens vil ikke gjøre at de fleste mister jobben, hevder ILO-rapport. (Foto: Arkiv).

FN-studie: Generativ AI vil ikke ta jobbene våre

De fleste jobber vil ikke bli erstattet av kunstig intelligens – i stedet vil det automatisere noen oppgaver og frigjøre tid for andre.

De fleste er enige om at AI-revolusjonen vil påvirke og omforme arbeidsmarkedet – spørsmålet er hvordan. Vil arbeidsplasser gå tapt på bred front?

Ifølge en ny studie fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er svaret på det spørsmålet nei – «de fleste jobber og bransjer er bare delvis utsatt for automatisering og er derfor mer sannsynlig å bli supplert i stedet for erstattet av AI», skriver organisasjonen.

Når det er sagt, advarer studien fortsatt om at effektene av AI kan være «brutale» for visse grupper. Kontorarbeidere er den gruppen som trekkes frem som den som rammes hardest. Det betyr at det også rammer flere kvinner som er overrepresentert når det gjelder kontorjobber, melder Reuters.

Andre grupper er relativt forskånet for endring – for eksempel ledere og selgere. Samtidig fremheves det at beslutningstakere ikke bør se studien som «en betryggende stemme, men heller som en oppfordring til å utnytte politikken for å takle de teknologiske endringene som er over oss».