Norsk løsning til topps

Politiets Utlendingsenhet og Computas vant internasjonal pris for ACM-løsningen Utsys.

Publisert Sist oppdatert

Politiets Utlendingsenhet (PU) og saksbehandlingssystemet Utsys vant prisen «Global Awards for Excellence in Adaptive Case Management» i den amerikanske hovedstaden Washington DC i natt.

Utsys, et it-system som i tillegg til PU også er utviklet i samarbeid med flere etater og selvsagt løsningshuset Computas, er altså hedret som «verdens beste Adaptive Case Management (ACM)-system». Tildelingen følger dessuten opp fjorårets vinner Lovisa fra Domstoladministrasjonen, og 2012-vinneren som var Mattilsynets Mats.

Brukeren er nøkkelen

Prosjektleder i PU, Eirik Aarre, sier prisen er en skikkelig gladnyhet og en fjær i hatten til alle som har jobbet i flere år for å gjøre Utsys så bra som mulig.

- Det har vært en fantastisk seremoni og prisutdeling her i Washington DC. Vi var ydmyke i forkant, da det var mange gode kandidater, men mente det var en såpass stor anerkjennelse å bli innstilt som finalister i en global målestokk, at vi valgte å være tilstede under arrangementet i USA. Det angrer vi ikke på nå, sier Arre.

han tillegger også suksessen til brukermedvirkning, brukervennlighet og smidig prosjektgjennomføring.

Spesielt er det brukerene selv som har bidratt til at både utvikling, implementering og forbedringer som er utført underveis har lagt grunnlaget for en it-løsning som skal være tilpasset den reelle arbeidssituasjonen i hverdagen.

- Derfor er det svært gledelig å gå helt til topps i denne internasjonale prestisjekåringen og det gjør oss stolte å kunne motta prisen som et synlig bevis på at Utsys fra Politiets Utlendingsenhet er verdens beste it-løsning av sitt slag, sa Aarre like etter han hadde fått diplomet i hånden.

Brukerene ble dessuten involvert svært tidlig i prosessen, for å teste og mene noe om hvordan systemet bør fungere for å understøtte arbeidsprosesser i saksgang og -behandling som også skal belyses på riktig og individuelt grunnlag.

- it-løsningen skal understøtte saksbehandling og oppfølging på tvers av etatsgrenser, hvor det ofte er en rekke uforutsigbare forhold. Vi valgte derfor en blackboard-tilnærming, altså en slags virtuell arbeidstavle, hvor man i systemet enkelt kan endre og tillegge informasjon i en enkeltsak underveis i saksbehandlingen, forteller Aarre.

Hattrick for Computas

Alle de tre vinner-løsningene Utsys, Lovisa og Mats er utviklet av Computas.

Utsys er resultat av tett samarbeid mellom selskapet, PU, Politidirektoratet, Politiets Ikt-tjenester og Utlendingsdirektoratet - og nevntes brukere - og er et felles saksbehandlingssystem for samtlige.

Løsningen dekker arbeidsprosessene til PU og behov som registrering av asylsøkere, identitetsavklaring og eventuell utsendelse med tilhørende systemstøtte i forbindelse med uttransporteringer.

Administrerende direktør i Computas, Trond Eilertsen, gratulerer PU med prisen, og mener tildelingen viser at det finnes flere verdensledende it-prosjekter i norsk offentlig sektor som fortjener ros og oppmerksomhet.

- Samtidig er dette en anerkjennelse av at Computas, gjennom et tett og godt samarbeid med fremtidsrettede aktører i offentlig sektor, utvikler løsninger som ligger helt i verdenstoppen, og som har potensiale til å benyttes innen offentlig sektor også andre steder i verden. Det skjer faktisk en god del spennende i Norge, sier Eilertsen.

Computas var også representert under prisutdelingen, med it-konsulent og kundeansvarlig i Computas, Maria Rekdal. Hun tok i mot prisen sammen med Aarre i PU.

Prisen «Global Awards for Excellence in Adaptive Case Management» deles ut av «The Workflow Management Coalition» (WfMC), en organisasjon bestående av blant annet utviklere, konsulenter, analytikere, universiteter og forskningsgrupper.

Prisen er tidligere gitt til blant annet Mattilsynet for tilsynsløsningen Mats og til Domstoladministrasjonen for saksbehandlingssystemet Lovisa. Andre vinnere inkluderer store globale aktører som IBM, EMC, Newgen Software, Opentext og Pegasystems.