Etterforsker Autonomy-oppkjøp

HP mener Autonomy jukset med regnskapet og blåste opp verdien av selskapet.

Publisert Sist oppdatert

HP er ikke blide på ledelsen i søkemotor-selskapet Autonomy de betalte omlag 56 milliarder kroner for i fjor, og bekrefter i en rapport at oppkjøpet nå blir etterforsket av det amerikanske justisdepartementet (DOJ), Department of Justice.

Også de økonomiske vakthundene i britiske Serious Fraud Office (SFO) og det amerkanske U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) har mottatt informasjon fra HP angående oppkjøpet.

Ifølge HP skal Automony ha jukset med regnskapet i forkant av overtakelsen, og selskapet oppfordrer DOJ, SEC og SFO til å åpne både sivile og kriminelle etterforskninger, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Jukset med regnskapet

Midt i stridens kjerne ligger en goodwill-oppføring fra november med en verdi på omlag av 50 milliarder kroner. Over halvparten av summen, omlag 28 milliarder kroner skal skyldes feil i regnskapet.

Goodwill-oppføringen tar for seg verdier som er vanskelig å måle, som omdømme blant kunder og verdien av merkevare.

Mike Lynch, grunnlegger av Autonomy, avviser beskyldningene fra HP i et åpent brev som ble publisert tidlig i dag, fredag 28. desember. Her skriver Lynch blant annet at han tar sterk avstand fra beskyldningene, og vil fortsette med det da han mener Autonomy ikke har gjort noe galt.

- Autonomys regnskap ble vedlikeholdt i samsvar med aktuelle forskrifter, ble revidert av Deloitte og var tilgjengelig for HP under hele prosessen, skriver Lynch.

Han opplyser også at hverken ham selv eller lederkollegene fra Autonomy har blitt kontaktet av kontrollmyndigheter enda, men at de ønsker å samarbeide når det blir aktuelt.

Lynch skriver også at han ser frem til å få mulighet til å presentere sin side av saken.