Slapp straff for Nordea-innbrudd

Gottfrid Svarthom Warg får redusert straff - dømt for delaktighet i Logica-innbruddet.

Publisert Sist oppdatert

På tiltalebenken har Gottfrid Svartholm Warg, som kjent fra Pirate Bay, sittet. Tingretten skal ha hatt det til at han brøyt seg inn i Nordeas og Logicas it-systemer. Nå har Hovedretten opphevet Tingrettens dom om innblanding i bedrageri og innbrudd hos Nordea.

Warg har hevdet at hans datamaskin har vært fjernstyrt noen andre. Via det nye ekspertvitnet i saken Jacob, «ioerror» Appelbaum - hacker, sikkerhetsekspert,Tor-utvikler og forhenværende Wikileaks-talsmann, har Hovedretten vurdert saken annerledes enn tingretten.

Logica-dommen står

De mener politiet ikke tilstrekkelig har klart å utelukke at datamaskinen kan ha blitt fjernstyrt. Via et Python-skript på 12 linjer, demonstrerte Appelbaum hvordan den aktuelle datasmkinen kunne fjernstyres. Politiet har på sin side kun sett på hvorvidt Terminal Services og Powershell Server har blitt brukt til fjernstyring.

Hovedretten mener likevel å ha tilstrekkelig bevis for at Warg har vært delaktig i innbruddet mot Logica, og dømmer ham for det. Det er basert blant annet på chat-samtaler, der retten finner at Warg har diskutert innbruddet. De mener også at Logica-innbruddet har pågått over så lsang tid at Warg måtte ha merkdet det om hans data ble fjernstyrt i dette tilfellet.

Straffen er med det senket fra to til ett år. Warg vil sammen med sin advokat nå avgjøre om de skal ta saken enda ett hakk høyere i det juridiske systmet i Sverige, skriver Computer Sweden.

Sak i Danmark

Ifølge danske TV2, melder Københanvs politi at Warg om få dager skal utleveres til Danmark. De danske påtalemyndighetene har en høne å plukke med ham i forbindelse med hackingen av det danske politiets Schengen-register, gjerne kjent som det største datainnbruddet i Darnmarks historie. Det danske påtalemyndigheter mener er Wargs medskyldige sitter allerede i varetekt. Ifølge Computerworld i Danmark er det ikke reist tiltalte, men to personer er siktet i saken.

Appelbaum meddler på Twitter at han gjerne reiser til Danmark for å være ekspertvitne der også.