Amazon Fire Phone truer ikke iPhone

Amazon Fire Phone har spennende funksjoner, men er ingen trussel mot iPhone.

Publisert Sist oppdatert

Amazon har lansert sin første smarttelefon, Fire Phone, med mange spennende nye funksjoner.

Blant annet byr den nye mobilen på kamera med oppløsning på 13 megapiksler, mens kameraet i Apples toppmodell, iPhone 5s, bare er på åtte megapiksler.

I tillegg har Fire Phone heftigere 3D-effekt enn iPhone.

Bare i USA

Amazon Fire Phone kommer i salg i USA 25. juli, men kommer neppe på markedet i Europa, i hvert fall ikke i første generasjon.

Våre kolleger hos britiske Macworld har sammenlignet Amazon Fire Phone med iPhone 5s.

Selv om Fire Phone har en del spesifikasjoner som er bedre enn det Apple kan by på, vil Fire Phone ikke utgjøre noen trussel mot Apples smartmobiler, fastslår Macworld.

En av grunnene som nevnes er nettopp at første generasjon av Fire Phone neppe vil bli solgt utenfor USA.

Sammenligningen som Macworld UK har gjort, er naturligvis ingen sammenlignende test, ettersom Fire Phone ikke er tilgjengelig ennå. Det er kun spesifikasjonene – og prisene – som blir stilt opp mot hverandre.

Med abonnement er startprisen i USA for begge mobilene 199 dollar, men da får man en Fire Phone med 32 gigabyte lagringsminne, mot iPhone på 16 GB.

Uten SIM-kort koster en 32 GB iPhone 5s 749 dollar, mens Fire Phone med like mye lagringsplass koster 649 dollar.

Design

Amazon Fire Phone i utgangspunktet ganske lik iPhone 5s når det gjelder utseende.

Men Fire Phone er både høyere, bredere og tykkere enn iPhone 5s. iPhone er bare 7,6 mm tykk, mens tykkelsen på Fire Phone er 8,9 mm.

Og mens iPhone 5s veier 112 g, er vekten på Fire Phone hele 160 g.

Dessuten fås Fire Phone foreløpig bare i sort, mens Apple kan tilby iPhone 5s i flere farger.

Skjerm

Skjermen på Amazon-mobilen er på 4,7 tommer, mot 4 tommer på iPhone 5s. Fire Phone har 720p HD-oppløsning med en pikseltetthet på 315 piksler per tomme. Det er like oppunder pikseltettheten på iPhone 5s, som er på 326 punkter per tomme med oppløsning på 1136 x 640 piksler.

Prosessor og lagring

Fire Phone har en 2,2 gigahertz Qualcomm Snapdragon 800-prosessos, Adreno 330-grafikk og to gigabyte internminne.

iPhone 5s er basert på Apples 64-bits A7-prosessor med M7-koprosessor, men har bare én gigabyte internminne.

Det gjenstår imidlertid å sjekke hvordan disse forholdene påvirker ytelsen.

Når det gjelder lagringskapasitet byr Apple på henholdsvis 16, 32 og 64 gigabyte. Amazon har valgt å droppe 16 GB-valget.

Macworld er enig i at 16 GB er i minste laget, særlig for alle dem som også bruker mobilen som kamera og har mange apper installert. Det er ikke usannsynlig at Apple dropper 16 GB-varianten snart og i stedet tilbyr en 128 GB-modell. iPad Air kan allerede fås med 128 GB lagringsplass.

Amazon tilbyr gratis lagring i skyen. I utgangspunktet får man fem gigabyte gratis lagringsplass, men Fire Phone-brukere får i tillegg ubegrenset lagringsplass for bilder tatt med Amazon-mobilen.

Apple har naturligvis sin iCloud-løsning, som forbedres ytterligere når iOS 8 og OS X Yosemite kommer til høsten.

Kamera

Amazon Fire Phone har bedre kamera, i hvert fall på papiret. Oppløsningen på hovedkameraet på baksiden er på 13 megapiksler, mot Apples åtte megapiksler.

Frontkameraet på Fire Phone er på 2,1 megapiksler, mot Apples 1,2 megapiksler.

KAMERAER: Fire Phone har hele fire frontkameraer.

Både front- og bak-kameraet på Amazon-mobilen kan ta opp 1080p-video med 30 bilderuter per sekund. Hovedkameraet på iPhone greier det samme, men på frontkameraet er oppløsningen redusert til 720p.

Amazon byr imidlertid på flere kameraer enn Apple. Frontkamera-løsningen består egentlig av hele fire kameraer, ett i hvert hjørne. Disse støtter Amazons såkalte Dynamic Perspective.

Dynamic Perspective er en slags pseudo-3D-løsning som gir en parallakse-forskyvning i bilder på skjermen, brukt blant annet i kart- og spill-apper.

iPhone 5s har en lignende funksjon der app-ikoner synes å flyte i et lag over bakgrunnen på skjermen. Ikonene – eller bakgrunnen – ser ut til å flytte på seg når man beveger mobilen.

Førsteinntrykket er at Amazon har drevet denne teknikken et steg videre.

Kommunikasjon

Både Amazon Fire Phone og Apple iPhone 5s har GPS-modul, 4G LTE-støtte og 3,5 mm-hodetelefonkontakt.

Fire Phone kan overføre data raskere trådløst takket være støtte til 802.11 ac-protokollen, mens iPhone 5s støtter 802.11a/b/g/n.

På den andre siden har iPhone 5s bedre Bluetooth-støtte, med støtte for Bluetooth 4.0 – Amazon har valgt Bluetooth 3.0.

Fire Phone er utstyrt med en såkalt Firefly-knapp som kan brukes til forskjellige formål, blant annet til raskt å lagre kontaktdata, gjøre oppringninger, sende e-postmeldinger og gå til bestemte nettsider uten at man trenger å taste inn noe.

Med knappen kan man også få mobilen til raskt å gjenkjenne musikk, slik iPhone-appen Shazam gjør. Men Amazon-mobilen skal også greie å identifisere tv-serier, filmer og til og med direkte tv-sendinger, og den skal kunne bidra til at det går raskere å handle i Amazons nettbutikk.

I det hele tatt er Fire Phone utviklet først og fremst med tanke på eksisterende Amazon-kunder og brukere av Amazons enorme nettbutikk.

For eksempel har Fire Phone en Mayday-løsning der brukerne kan be om gratis videosamtale med en representant for Amazons kundestøtte hvis det skulle dukke opp problemer.

Fire Phone kjører en spesialtilpasset versjon av Googles Android-operativsystem.

Dommen

Macworld UK konkluderer med at Amazon Fire Phone er en imponerende debut i smartmobil-markedet og at den har mange kule funksjoner, selv om noen av dem bærer preg av å være gimmick.

Amazon fortjener imidlertid ros for viljen til å prøve nye ting, heter det.

Derimot er utvalget av apper dårligere enn det Apple kan by på. Fire Phone når heller ikke opp til Apples nivå når det gjelder design, mener våre Macworld-kolleger i Storbritannia.

Kombinert med den begrensede tilgangen, i hvert fall til å begynne med, er ikke Amazon Fire Phone noen stor trussel mot iPhone 5s, fastslår Macworld UK.