Sony-kamera er bare objektivet

Nytt konsept bruker iPhone som kamerahus.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan ta bedre bilder med din iPhone?

Inntil nylig ville svaret blitt enten å bli bedre til å fotografere, eller jobbe med lyssetting og slikt, eller vente til en ny iPhone-modell kommer på markedet.

Men Sony overrasket mange (selv om nyheten lekket på nett en god stund før) på årets IFA-messe i Berlin med å lansere et helt ny kamera-konsept der alle de grunnleggende funksjonene er samlet i selve objektivet. To varianter basert på konseptet ble lansert.

Frittstående eller sammenkoblet

Disse kameraene kan ta bilder helt frittstående, men da har du ikke rare kontrollen på hva som foregår. De kommer først til sin fulle rett når de parres med en iPhone og tilhørende app som lar deg bruke iPhone-skjermen som søker.

Kamera-objektivene kan naturligvis også brukes på andre mobiler, inkludert flere av Sonys egne.

Objektiv-kameraet kommuniserer med din iPhone via WiFi. Bilder som tas, lagres både i objektivet og overføres automatisk til kamera-rullen på din iPhone.

Og ikke bare har disse objektiv-kameraene mye større billedsensor og tilsvarende bildekvalitet, men de har også optisk zoom. Noe iPhone så definitivt ikke har. Med dette overflødiggjøres altså behovet du måtte ha for å ha et pek-og-skyt-kompaktkamera med deg i tillegg til iPhone. Vekten vil heller ikke overstige dette.

To farger: Sort og hvit/champagne. Perfekt til ny iPhone-modell?

To modeller

To ulike modeller lanserer Sony med dette oppsettet - begge under Cyber-shot-merkevaren: Cyber-shot QX10 og QX100.

QX100 vil ha en tomme-stor 20,2 MP bildebrikke tilsvarende den som finnes i et Cyber-shot RX100 II kamera. Objektivet er av typen Carl Zeiss Vario-Sonnar T* med 3.6x optisk zoom i tillegg til manuell fokusring.

QX10 har en 18,2 MP Exmor RCMOS-brikke med 10 ganger optisk zoom på en Sony G-linse.

Med iPhone kommuniserer altså kamera-objektivene via WiFi, men de kan også kommunisere ved hjelp av NFC (Near Field Communication

Pris

Pris og tilgjengelighet er foreløpig ikke kjent for oss, men i USA vil begge modeller være tilgjengelig i løpet av denne måneden til en pris av 500 og 250 dollar, respektive. Så regn med rundt 4000 og 2000 kroner her hjemme.

Sjekk ut en demo-video nedenfor. Via iMore