VARSOMHET: Knowbe4 oppfordrer til å være oppmerksomme på rekrutterere med onde hensikter. (Foto: Unsplash)
VARSOMHET: Knowbe4 oppfordrer til å være oppmerksomme på rekrutterere med onde hensikter. (Foto: Unsplash)

"Drømmejobben" kan være et cyberangrep

Knowbe4 advarer om falsk rekruttering.

Publisert

Det er for tiden rekordlav arbeidsledighet og arbeidstakers marked. Dette utnyttes også av kriminelle, som forsøker å svindle jobbsøkere.

– Falske stillinger og falske jobbsøkere er i ferd med å bli noe alle som søker jobb og alle arbeidsgivere må være klar over. Selv om du søker jobb gjennom vanlige kanaler, er det en økt risiko for at du kommer i kontakt med en falsk arbeidsgiver, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i Knowbe4, i en pressemelding.

Svindlerne tilbyr søkeren jobben, men sier at de må gjennomføre en bakgrunnssjekk, som søkeren må betale for

Jelle Wieringa i KnowBe4

I USA har FBI sendt ut flere advarsler om rekrutteringssvindel, og i Norge har Sør-Øst politidistrikt tidligere advart mot bedrageri med jobbannonser.

Krever betaling for bakgrunnssjekk

Falske arbeidsgivere hevder ofte at de representerer kjente selskaper og har falske nettsider som ligner sidene til selskapene de utgir seg for.

– En vanlig svindel går ut på at svindleren prøver å få jobbsøkere til å betale et forskuddsgebyr. De utlyser en stilling som er drømmejobben for mange. De tilbyr stillingen over e-post eller chat, eller gjennomfører kun et kort intervju, der de lar søkeren snakke mest mulig.

REKRUTTERING: Jelle Wieringa har flere tips til å unngå rekrutteringssvindel. (Foto: Knowbe4)
REKRUTTERING: Jelle Wieringa har flere tips til å unngå rekrutteringssvindel. (Foto: Knowbe4)

Svindlerne tilbyr søkeren jobben, men sier at de må gjennomføre en bakgrunnssjekk, som søkeren må betale for, men som han vil få refundert for etterpå.

Skadevare gjennom «spørreskjema»

I løpet av de siste årene har falske arbeidsgivere også begynt å prøve å lure jobbsøkere til å installere skadevare, som de lurer folk til å trykke på ved å sende et lenke til det de sier er et spørreskjema.

Husk også at seriøse arbeidsgivere som lyser ut ekte jobber, ikke ber deg om penger.

Jelle Wieringa i Knowbe4

– Ved begge fremgangsmåtene er målet å få tilgang til og stjele personlig identifiserbar informasjon, passord, kredittkortinformasjon og annet som skal til for å stjele offerets penger eller identitet, forklarer Wieringa.

Dette bør du passe på

For å bli best mulig rustet til å kunne oppdage falske jobber eller falske jobbsøkere, er nøkkelen økt bevissthet. Wieringa sier blant annet at man burde lete opp stillingsannonser gjennom offisielle kanaler, som selskapets nettside eller på Finn.

– Hvis du bruker en kjent nettside med jobbutlysninger, for eksempel Finn.no, så følg deres råd for å unngå svindel. Husk også at seriøse arbeidsgivere som lyser ut ekte jobber, ikke ber deg om penger, sier sikkerhetseksperten.

Og hvis en rekrutterer skulle si at stillingens ledighet ikke er offentligjort enda, så burde du sjekke med selskapet hen påstår å jobbe med om muligheten faktisk eksisterer.

– Du bør aldri oppgi personlig identifiserbar informasjon i en jobbsøknad før du har fått bekreftet at personen du er i kontakt med tilbyr en ekte jobb i et ekte selskap, og har myndighet til å gjøre det, råder Wieringa.