BARSK: Designen er tøff, men behagelig. Vår testmodell var sort med blå detaljer, men R.A.T TE fås også i rød eller hvit.

TEST: Mad Catz R.A.T TE – Rask, justerbar og tøff

Under barsk design skjuler det seg en kapabel spillmus med rikelig med justeringsmuligheter.

Er det en ting Mad Catz kan, så er det å lage produkter som skiller seg ut fra hopen. Selskapets R.A.T-serie er blant de som skiller seg mest ut, med en design som er av det relativt ekstreme slaget. Mad Catz R.A.T TE er intet unntak.

Designen er typisk Mad Catz, med kanter, skarpe detaljer og muligheten til å endre størrelsen på musa. Dermed kan du tilpasse den til både størrelsen på hånda di, og til hvordan du liker å bruke musa.

Til tross for den relativt kantete og «ekstreme» designen ligger R.A.T TE godt i hånda – spesielt når du får tilpasset størrelsen.

Gode programmeringsmuligheter

Mad Catz R.A.T TE er relativt gjennomsnittlig utstyrt når det gjelder antall knapper. Du har de vanlige høyre og venstre, rullehjul med knappefunksjon og to tommelknapper. I tillegg har du en tommelknapp som lar deg dempe dpi-nivået til et lavere nivå. Eller som vi liker å kalle det, en snikskytterknapp.

I bakkant av rullehjulet har du også en dpi-bryte, og du kan forhåndsinnstille fire dpi-nivåer fra svært lave 100 dpi til solide 8.400 dpi. Altså fra så tregt at du må bevege musa omtrent en meter for å komme på tvers av skjermen, til så raskt at du må bevege den knappe to centimeter for å oppnå det samme.

PROGRAMMERING: Det er en smal sak å programmere makrofunksjoner og andre innstillinger.

Vel så interessant som antallet knapper er hvordan Mad Catz har løst dette med makrofunksjoner. De er på ingen måte alene om å tilby muligheten til å programmere knappene på musa til å gjøre andre ting enn normalen. Her er det imidlertid ekstremt enkelt å programmere funksjonene på knappene, og du kan enkelt fordele det på tre profiler – som du igjen kan bytte mellom med en egen profilknapp. Dette er for øvrig den eneste knappen, ved siden av venstre museknapp, du ikke selv kan programmere til å gjøre noe annet.

Rapid fire?

Under knappene ligger det stramme, behagelige og presise Omron-brytere, som er mer eller mindre standard for spillmus. På venstre knapp står det «Rapid Fire», uten at vi har opplevd hverken foran eller bak på bryteren spesielt raskere i bruk enn normalt for en god spillmus.

Vi har testet mange spillmus, og de siste årene har så godt som alle vært utstyrt med en av Avagos lasersensorer. Med R.A.T TE har Mad Catz valgt litt annerledes. Musa er nemlig utstyrt med en Philips Doppler lasersensorer, som blant annet skal by på ekstra god overflategjenkjenning. Dermed skal musa kunne tilpasse seg overflaten for å gi så god ytelse som mulig.

JUSTERBAR: Ved hjelp av en liten spak under håndstøtta kan du justere lengden på selve musa. 

Vår erfaring er at det fungerer relativt godt, og R.A.T TE taklet uproblematisk vår Qpad-matte, den hvite bordflata og en Steelseries-matte i aluminium.

Presisjonen er god, og kanskje et hakk jevnere enn med en del andre lasermus vi har testet. Det er fortsatt ikke like jevnt som en god optisk mus, men presisjonen er upåklagelig både i spill og til fotoredigering.

Konklusjon

Med behagelig design og en god lasersensor gjør Mad Catz R.A.T TE en god jobb til både spill og annen bruk som krever litt ekstra presisjon. Vi liker også at du kan gjøre justeringer i lengden, og tilpasse den både størrelsen på hånda di, og til hvordan du foretrekker å bruke musa.

Programvaren er avansert, med rikelig med muligheter for justeringer og programmering, samtidig som den er svært enkel å bruke.

En del vil nok kanskje synes designen er litt i overkant, men det er jo moro i blant det også. Går du for hele TE-serien har du utvilsomt noe som skiller seg litt ut.

Vi har også testet S.T.R.I.K.E TE, som gjorde mye riktig, men bommet litt på brytervalget, og M.M.O TE, som gjorde det skarpere, men hadde noen litt skranglete knapper. Med R.A.T TE har Mad Catz gjort det litt skarpere, og det er egentlig fint lite å utsette. Annet enn kanskje prisen, som er litt i overkant høy.