TEST: NEC MultiSync PA322UHD - Skjermen for de kravstore – og velstående

Necs 32-tommer med 4K er den drøyeste skjermen vi har testet.

Vi tester mange skjermer her i PC World, og for det meste holder vi oss til skjermer som er innenfor økonomisk rekkevidde for de aller fleste. Som oftest tester vi skjermer som er tiltenkt bedriftsbruk, som leverer gode farger og god ergonomi. Så håper vi at flere bedrifter velger å fokusere på kanskje spesielt det siste, fremfor å bare se på pris.

Det hender imidlertid vi tester andre skjermer også, som for eksempel lynraske spillskjermer, eller ekstra brede skjermer i kinoformat. Og en sjelden gang i blant koser vi oss med noe litt ekstra spesielt. Det har vi gjort denne gangen, når vi har testet Nec MultiSync PA322UHD.

Som navnet hinter om er dette en 32-tommers skjerm med UHD-oppløsning, eller 4K, om du vil. Skjermen hører hjemme i Necs PA-serie, skjermer tiltenkt proffbruk. Dette er skjermer beregnet for dem som driver med bildebehandling eller film på høyt nivå. Prisen alene gir jo en indikasjon på at dette ikke akkurat er en skjerm tiltenkt massemarkedet. Nec MultiSync PA322UHD koster rundt 30.000 kroner her til lands.

Blytung og stor

Da vi fikk levert PA322UHD på døra, lurte vi nesten på om vi hadde blitt sendt en boks med to skjermer, for dette er den tyngste skjermen vi har håndtert siden vi slepte rundt på tunge CRT-monstre. Vekten er på 20,5 kilo, i tillegg kommer boksen, kabler og annet tilbehør. Totalvekten blir dermed hele 27,5 kilo. Til sammenligning har vi en 40-tommers 4K-skjerm fra Philips inne til test, hvor totalvekten bare er 13,5 kilo.

Slik sett er det kanskje ingen overraskelse at Nec PA322UHD er relativt tykk og klumpete. Forfra er designen ganske typisk, sort pc-skjerm. Funksjonelt og enkelt. Og altså med en stor og god bildeflate. For å holde skjermen oppe er den utstyrt med en solid og stor fot som legger beslag på en god del av skrivebordet.

ERGONOMI: Den store og solide foten byr på gode muligheter for god ergonomi.

Gitt både pris og tiltenkt bruk er det ingen overraskelse at foten byr på glimrende ergonomi. Her kan du heve eller senke, vri, vende og rotere. Det er også mulig å sette det oppå slik at bildet automatisk endres til portrettmodus om du velger å rotere skjermen 90 grader.

Smart med innebygd KVM

Tar du en titt bak på skjermen, finner du ytterligere noen kjekke funksjoner, samt en bråte med tilkoblinger. Her er det nemlig hele fire HDMI-porter, to DVI-porter og en DisplayPort. Dermed kan du om ønskelig koble til en hel rekke forskjellige kilder, og om så sende bildet fra flere av dem til skjermen samtidig, ved å benytte deg av bilde-i-bilde eller bilde-ved-bilde.

Ønsker du å kjøre skjermens standardoppløsning på 3840x2160 piksler, må du ta til takke med 30Hz oppdateringshastighet om du kobler via HDMI, eller gjøre det eneste vettuge og koble til via DisplayPort. Da har du 60 Hz til rådighet i UDH-oppløsning, og hele 120 Hz om du skrur oppløsningen ned til FullHD.

Sistnevnte skulle i teorien gjøre Nec PA322UHD til en kapabel spillskjerm også, men takket være litt høy signalforsinkelse (input lag) er skjermen likevel ikke helt optimal til den slags bruk. Så er det vel heller ikke det man kjøper en 30.000-kroners skjerm til.

Bak på skjermen finner du også to usb-innganger og to usb-utganger. Akkurat dette med to innganger er litt uvanlig, men gir skjermen KVM-funksjonalitet. Du kan altså koble mus og tastatur rett i skjermen, så koble den videre til to pc-er, og kjapt og enkelt bytte mellom dem, uten å samtidig måtte bytte tastatur og mus. Veldig kjekt.

Rikelig med innstillingsmuligheter

Skjermens menysystem gir deg også rikelig med muligheter, og Nec byr på litt mer enn det vi er vant med fra andre skjermer. Du kan naturligvis justere ting som lysstyrke, kontrast, skarphet og fargetemperaturer. Ønsker du å gå mer grundig til verks kan du også justere lysstyrke, fargestyrke og andre elementer separat for hver farge. Du kan også justere grånivået manuelt.

Eller du kan gjøre det enkelt, og korrekt, og heller la Necs SpectraView II-programvare ta seg av jobben. Programvaren lar deg gjøre det meste av innstillinger og lagre dem i skjermen. Eller du kan koble til en kalibrator, og programvaren støtter de fleste aktuelle kalibratorer, og kalibrere skjermen til ønsket nivå, om det nå er fotoredigering, sRGB, videoredigering, eller et av de andre forhåndsvalgene.

RIKELIG: Du har en haug med tilkoblingsmuligheter, inkludert en smart KVM-switch.

Vi valgte å kalibrere skjermen ved hjelp av SpectraView II-programvaren sammen med vår X-Rite Colormunki Photo. Resultatet før og etter kalibrering var nær identisk, ettersom skjermen var godt kalibrert fra fabrikk.

I samme slengen valgte vi å måle hvor godt skjermen leverer, og ble servert de beste resultatene vi har sett til nå – og det med god margin.

Ekstreme fargenivåer

Nec MultiSync PA322UHD leverer så godt som perfekt opp mot Adobe RGB-fargerommet. Videre sjekket vi fargekorrektheten ved å analysere Delta E-dataene.

Ved å måle Delta E kan vi se hvor nær korrekt fargen som vises på skjermen er opp mot slik den faktisk skal være. Det er nemlig ikke slik at fargen som vises på skjermen nødvendigvis er lik den som vil komme ut på en riktig justert printer eller når noe trykkes.

Et utrent øye vil sjelden klare å se forskjeller i to farger så lenge Delta E er under tre. Komme du under to begynner vi å snakk om svært korrekt, og du må være godt trent for å se forskjellene. Forskjeller under ett skal ikke være synlig for det menneskelige øyet. Normalt pleier vi å få et sted mellom to og tre på gode IPS-baserte skjermer, og på gode skjermer ligger det på rett rundt to. Med Nec MultiSync PA322UHD målte vi en Delta E-snittverdi på 0,26. Det er rett og slett helt ekstremt, og betyr at skjermen leverer så godt som perfekte farger. Det du ser er slik det skal være, altså.

I tillegg til en ekstremt fargekorrekt skjerm leverer Nec her også en skjerm med god kontrast og en bakbelysning som er særdeles jevn – ikke minst til så stor skjerm å være.

De har også klart å levere god og jevn bakbelysning med LED, fremfor kaldkatode. Det betyr det ikke føles som å sitte foran en varmeovn når du sitter og jobber, noe undertegnede har erfaring med fra daglig bruk av Fujitsu P27T-6 IPS. En herlig skjerm, men fy så mye varme den avgir.

Konklusjon

Sist vi hadde en skikkelig god 32-tommer med 4K-oppløsning til test, var i fjor sommer. Den gangen testet vi Dell UltraSharp UP3214Q, og var meget godt fornøyd. Fargegjengivelsen og bildekvaliteten var svært god, og det til under 20.000 kroner.

Så hva får du når du legger ytterligere 10.000 kroner i potten? I tillegg til en gigantisk og tung skjerm får du en fargegjengivelse og fargekorrekthet vi ikke har sett maken til. Fargeovergangene er perfekte, og det som vises på skjermen er akkurat slik det skal se ut. Kombinert med den høye oppløsningen gjør det Nec MultiSync PA322UHD til en drøm å jobbe med.

Prisen er unektelig høy, men for dem som jobber med foto, trykksaker eller video og vil ha en skjerm som er helt i toppklasse, er dette et trygt valg.

Stort bedre enn dette blir det nemlig ikke.