Opera klar med iPhone-nettleser

Først må de bare få godkjenning fra Apple.

Publisert Sist oppdatert

Opera vil inn på iPhone. Onsdag annonserte selskapet at de kommer til å vise frem en iPhone-versjon av Opera Mini på 2010 Mobile World Congress i neste uke.

Det er imidlertid mye som gjenstår før Opera på iPhone blir en realitet. Programmet er ikke sendt inn til Apple for godkjenning ennå. Aller først ønsker Opera å se hvordan responsen på neste ukes mobilkonferanse blir. Gode tilbakemeldinger legger trolig ytterligere press på Apple, som er kjent for å være restriktive med hva de slipper inn i App Store.

- Vi håper Apple vil godkjenne nettleseren. Vi ønsker oss flere brukere til Opera Mini og Opera, dessuten tror vi Apple ønsker seg noen av våre brukere også, sier Tor Odland, kommunikasjonssjef i Opera, til Macworld.no.

- Billigere surfing

Med nærmere 50 millioner brukere er Opera Mini verdens mest populære nettleser på mobiltelefoner. Selv om nettleseren til Opera går rett inn i konkurranse med Apples Safari, er det forskjeller mellom de to.

I motsetning til Safari, har Opera Mini faner. Den mangler imidlertid multitouch-funksjonalitet. I tillegg gjør Opera Mini selve nettleserjobben på en server og ikke i mobiltelefonen. Innholdet blir komprimert på serveren for å redusere datamengden som blir sendt, noe som gjør at nettleseren blir både raskere og billigere. Operas interne teste viser at Opera Mini er opptil seks ganger så rask som Safari på iPhone.

Bare tiden vil vise om Opera slipper gjennom Apples nåløye. Apple har tidligere avslått programmer som overlapper funksjonalitet iPhone allerede har, blant annet Google Voice.

- Jeg tror det er svært usannsynlig at Opera får godkjenning, sier Paolo Pescatore, analytiker i CCS Insight, til Macworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Den senere tiden har Apple imidlertid godkjent applikasjoner som Spotify, som overlapper mobiltelefonens musikkfunksjoner. Nå håper Opera på samme skjebne.