TRÅDLØST: En Intel-basert pc demonstreres med trådløs lading.

Kabel-frie pc-er i 2015

Her er seks teknologier som kan revolusjonere pc-en neste år.

Blant de nye pc-teknologiene som er på trappene, er Intels ide om kabel-frie pc-er noe av det mest spennende.

Trådløs lading

I 2015 vil vi se resultatet av Intels eksperimentering med dette konseptet. Da kan vi vente oss bærbare pc-er som ikke har noen tilkoblingsporter i det hele tatt. Intel har allerede vist frem noen prototyper på pc-er som kan lades trådløst.

Intel har en visjon om trådløse ladestasjoner for pc-er. Så fort man setter en bærbar pc på skrivebordet, vil den begynne å lades trådløst.

Man trenger ikke å drasse på lader eller ladekabler. For det er ikke bare på skrivebordet på jobben eller hjemmekontoret man vil ha trådløs lading.

Hvis Intel drøm går i oppfinnelse, vil trådløs lading av bærbare pc-er være tilgjengelig både på kafeer, restauranter, flyplasser og andre samlingssteder i det offentlige rom.

Intel støtter en teknologi som kalles Rezence og som utfører trådløs lading ved hjelp av magnetisk resonans. Teknologien promoteres av en allianse som er opprettet for å promotere trådløs lading kalt Alliance for Wireless Power, forkortet A4WP.

I første omgang er den trådløse ladingen begrenset til ultrabærbare pc-er og hybrider, men det arbeides nå med løsninger som har nok kraft til å kunne lade vanlige bærbare pc-er også.

Det kan imidlertid ta noen år før denne teknologien kommer i bruk ute i det offentlige rom, skriver amerikanske PC World. Men enkelte kafeer og restauranter tilbyr allerede trådløs lading av mobiler og nettbrett, og her vil det trolig være interesse for å utvide tilbudet til også å gjelde bærbare pc-er.

Trådløse skjermer

Det er imidlertid ikke bare porten for ladekabelen som kommer til å forsvinne. Trådløs oppkobling mot ekstern skjerm vil gjøre at vi ikke lenger trenger dyre HDMI-kabler og DisplayPort-kabler.  

MER TRÅDLØST: Intel demonstrerer trådløs dokking og trådløs lading. (Foto: PC World USA)

En trådløs skjerm vil kunne aktivere seg selv så fort en bærbar pc kommer innenfor rekkevidde.

Intel ser for seg at bærbare pc-er vil kunne kobles trådløst opp mot flere skjermer samtidig, noe som kan by på nye samarbeidsmuligheter for eksempel i klasserom eller i forbindelse med webkonferanser.

Derfor promoterer Intel nå utviklingen av en smart dokkingstasjon som kan knytte bærbare pc-er til trådløse skjermer.

Trådløse skjermer kan bli mer aktuelle også takket være forbedringer av trådløse nettverk. WiGig er en raskere versjon av WiFi som kan håndtere trådløse 4K-videostrømmer uten hakking.

Intel og Qualcomm er blant dem som håper å kunne tilby WiGig til smarttelefoner og nettbrett i 2015. Dermed vil brukerne kunne strømme for eksempel Netflix-film i 4K fra mobil eller nettbrett til en trådløs tv-skjerm.

I årene som kommer er det ventet at skjermprodusentene vil bygge inn WiGig-teknologi i pc-skjermer og tv-er.

Kreative skrivebord

Skrivebords-pc-en eller den stasjonære pc-en var opprinnelig bare en kjedelig, beige boks. Nå er den blitt sentrum for kreativitet og fantasi, med teknologier som kameraer med dybdesyn, 3D-printing og mange andre innovasjoner.

INTERAKTIVT: HP Sprout både skanner og projiserer.

Ett eksempel er HP Sprout. Den ser ut som en normal alt-i-ett-pc, men byr på det aller siste innen bilde- og videoteknologi og samarbeidsteknologi.

På skrivebordet foran pc-en plasserer man en stor berøringsfølsom matte kalt Touch Mat. Dette er et slags digital lerret der man blant annet kan plassere bilder som skannes og manipuleres i pc-en. Et 3D-kamera innebygd i pc-en kan detektere dybden i objekter som plasseres på matten og ta 3D-bilder av dem. Deretter kan en projektor som stikker ut over skjermen, projisere bildet på matten, og en grafisk designer kan bearbeide bildet direkte ved hjelp av den berøringsfølsomme matten.

Ifølge HP kan slik skanning og manipulering av objekter komme til nytte når man skal lage 3D-utskrifter.

Dell, på sin side, har utviklet et smart skrivebord der en alt-i-ett-pc tegner opp et virtuelt tastatur på skrivebordet. Om dette blir noen suksess, gjenstår å se.

Interaktive datamaskiner

Teknologier knyttet til stemmestyring, visuell gjenkjenning og detektering av bevegelse er på vei inn i pc-ene i full fart. Alt dette vil bidra til å gjøre pc-ene mer interaktive.

MÅLER I DYBDEN: Intels RealSense 3D-kamera i aksjon.

I 2015 kommer mange pc-er til å få sine innebygde 2D-kameraer erstattet av RealSense 3D-kameraer fra Intel.

Ved hjelp av dette kameraet vil pc-en kunne gjenkjenne gjenstander og til og med måle avstanden mellom dem. Kameraet kan gjenkjenne bevegelser omtrent som Microsofts Kinect-teknologi, som brukes til "kroppslig" styring av Xbox-spill. Dermed kan man spille «håndfrie» spill på pc-en og styre dem interaktivt med bevegelser.

Intel har luftige planer om å kombinere visuell informasjon med stemme og annen lyd til å kunne gjenkjenne pc-brukerens sinnsstemning og lesevaner. Dette kommer neppe til å materialisere seg i løsninger som kommer allerede i 2015, men vi kan i det minste vente oss at 3D-kameraet kan gjøre det morsommere å chatte på Skype.

Biometriske sensorer

Apple bruker allerede biometrisk autentisering for å godkjenne kredittkortbetaling gjennom Apple Pay-tjenesten i USA, og Intel ønsker å komme med et lignende konsept for Windows-pc-er.

FINGERAVTRYKK: Her er en fingeravtrykksleser på en Lenovo T430. (Foto: PC World USA)

Intel er allerede nå i ferd med å tilby programvare som gjør at brukerne kan logge seg på nettsider via biometrisk autentisering.

Fordelene er åpenbare. Biometrisk autentisering anses som forholdsvis pålitelig og sikkert, og brukerne trenger ikke å huske utallige passord.

Fingeravtrykkslesere blir derfor både mer utbredt og nyttigere i året som kommer.

Tynnere, raskere, lettere og bedre

Apples iPad, lansert i 2010, og tilsvarende produkter lansert senere har hatt stor innvirkning på hvordan folk synes en pc skal være. Disse produktene har rett og slett bidratt til mye pc-innovasjon.

TYNNERE: 2015-pc-ene blir enda tynnere enn i dag. Her demonstrer Intel en prototyp kalt Llama Mountain, basert på en Broadwell-prosessorer. Skjermen er avtagbar, og nettbrett-delen er bare 7,2 mm tykk. (Foto: Agam Shah, IDGs nyhetstjeneste)

Det er mange valgets kvaler knyttet til det å kjøpe seg datamaskin allerede nå, og neste år blir det enda flere pc-egenskaper man må ta stilling til. Vi kan vente oss mye innovativ design knyttet til pc-er og hybrider.

De minste bærbare pc-ene vil bli enda tynnere, helt ned mot 15 millimeter.

De nye Broadwell- og Skylake-prosessorene fra Intel vil bidra til lengre batterilevetid, og det samme vil Carrizo-brikkene fra AMD.

I stasjonære pc-er vil nye DDR4-minnemoduler gjøre at programmer og spill kjøres raskere enn i dag.

Vi må også huske at Microsoft neste år vil by oss Windows 10, som vil erstatte den kontroversielle Windows 8-versjonen vi har i dag. Det gjenstår å se i hvor stor grad Windows 10 vil dra fordeler av de teknologiene som er omtalt her, men det blir sannsynligvis bli en god del.

Vi får se i 2015.