Tving Windows 7 til å bruke flere kjerner

Sliter du med dårlig ytelse i spill og programmer som kan dra nytte av flere prosessorkjerner?

Publisert Sist oppdatert

I noen tilfeller kan Windows 7 redusere antall aktive prosessorkjerner. Det kan føre til redusert ytelse. Dette tipset viser hvordan du kan tvinge Windows 7 til å bruke flere kjerner.

Windows sjekker antall tilgjengelige kjerner ved oppstart. I de aller fleste tilfellene klarer operativsystemet å oppdage korrekt antall tilgjengelige kjerner. Som kanskje de aller fleste skjønner, er denne opplysningen essensiell for å få en så riktig og balansert arbeidsfordeling som mulig. Men noen ganger har Windows 7 en tendens til å redusere antall tilgjengelige kjerner for operativsystemet.

Det er ikke godt å si hvorfor Windows gjør dette, men noen av de mest kjente årsakene er for å spare batteri, kjøring i kompatibilitetsmodus og overoppheting av prosessoren. Flere brukere hevder at når Windows først reduserer antall tilgjengelige kjerner, vil ikke det øke antall tilgjengelige kjerner med det første. En konsekvens av dette er naturligvis lavere ytelse.

Obs!

Før vi går videre, vil vi understreke at dette tipset kun er nødvendig for brukere som har opplevd drastisk dårligere ytelse i spill og andre applikasjoner som er kjent for å dra fordel av flere kjerner. For de aller fleste vil trolig dette tipset føre til problemer.

Trykk på Start-knappen for å hente frem Start-menyen. I søkefeltet for Start-menyen, skriv msconfig. Når du har fått treff på dette søket, høyreklikk på msconfig.exe. Fra menyen som dukker opp, trykk på Kjør som Administrator.

Når programvinduet for Systemkonfigurasjon har dukket opp, trykk på fanen som heter Boot. Finn knappen som heter Avanserte alternativer og trykk på den. Et lite dialogvindu vil nå sprette opp. Merk av for innstillingen som heter Antall prosessorer for å aktivere nedtrekksmenyen under. Trykk på nedtrekksmenyen (se skjermbilde) og velg det antall kjerner du har tilgjengelig på ditt system. Avslutt med å trykke på OK-knappen og start maskinen på nytt.

I noen tilfeller kan Windows 7 velge å deaktivere antall tilgjengelige prosessorkjerner. Dessverre kan dette føre til redusert ytelse. Plages du av dette problemet, kan dette tipset være til hjelp.
I noen tilfeller kan Windows 7 velge å deaktivere antall tilgjengelige prosessorkjerner. Dessverre kan dette føre til redusert ytelse. Plages du av dette problemet, kan dette tipset være til hjelp.