MINIMUMSKRAV: De statlige myndighetene i Danmark får 20 nye tekniske minstekrav til it-sikkerheten sin neste år. (Ill: Istock)

Svindlet for 180 millioner

Danske virksomheter har blitt svindlet for store penger på kort tid.

Publisert Sist oppdatert

Minst 180 millioner danske kroner på seks måneder har danske virksomheter tapt på grunn av såkalt «direktørsvindel», skriver våre kolleger i danske Computerworld.

Epost fra sjefen

Denne teknikken omtales også som «CEO fraud», som utnytter det faktum at en stor del av internkommunikasjonen i bedrifter foregår via epost. Dermed kan svindlerne utgi seg for å være sjefen i en epost som sendes til økonomiavdelingen, med beskjed om å overføre penger eller gi informasjon som gir adgang til systemer.

Øker kraftig

Dette kommer fram i en ny trusselvurdering som er utgitt av det danske Center for Cybersikkerhed og det danske forsvarets etterretningstjeneste. Denne rapporten har utgis regelmessig, og den gir en aktuell belysning av it-sikkerhetssituasjonen i Danmark akkurat nå.

I den nyeste utgaven kan vi lese at denne svindelformen var i «kraftig økning» i Danmark i siste halvår av 2016. Rapporten påpeker også at de 180 millionene dreide seg om de sakene som ble politianmeldt i perioden.

I andre sammenhenger vet vi at det i tillegg er store mørketall, fordi på langt nær alle saker blir anmeldt til politiet.