PROBLEM: Obama mener det er et sikkerhetsproblem at staten ikke har tilgang på krypterte enheter. 
PROBLEM: Obama mener det er et sikkerhetsproblem at staten ikke har tilgang på krypterte enheter. 

Obama melder seg inn i kampen mot kryptering

Barack Obama og David Cameron vil gi staten adgang til folks data. 

Publisert Sist oppdatert

I kjølevannet av terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo har Storbritannias statsminister David Cameron, og nå senest den amerikanske presidenten Barack Obama, meldt seg inn i kampen mot krypterte telefoner og andre enheter.

Tidligere i år ytret Cameron et ønske om å forby krypterte meldingstjenester.

– Å få tilgang til folks kommunikasjon er avgjørende for å bekjempe terrorisme, sa David Cameron.

Cameron mener at tjenester som lar folk kommunisere uten å gi tilgang til meldingene de skriver utgjør en alvorlig utfordring i arbeidet med å bekjempe terrorisme og andre forbrytelser.

Et problem

Dette er tydeligvis den amerikanske presidenten enig i. To dager etter at Obama hadde vært i møte med Cameron, uttalte han at staten ikke bør bli utesteng fra krypterte meldingstjenester. Dette melder avisen The Wall Street Journal.

– Hvis vi finner bevis for planlegging av et terrorangrep.. og om vi ikke har telefonnummer, eller adresse på mail eller sosiale medier, så kommer vi ikke til, og det er et problem, sa Obama.

Patrioter

Ifølge The Wall Street Journal skal Obama ha fortalt at han er sikker på at det amerikanske it-folket gjerne vil gi regjeringen en hjelpende hånd for å få tilgang den ellers så krypterte informasjonen.

– De er patrioter, forklarte Obama.